Izvor: MINT

Od jučer, 21. svibnja 2020. godine, svi strani državljani koji namjeravaju ući u Republiku Hrvatsku, kao i hrvatski državljani koji nemaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj, odgovore na sva pitanja vezana za ulazak u Republiku Hrvatsku mogu saznati na jednom mjestu.

S obzirom na ograničenja koja su na snazi, zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19, a radi bržeg dobivanja relevantnih informacija, sva najčešća pitanja i odgovori o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku, objavljeni su na službenoj web stranici Ministarstva unutarnjih poslova pod kategorijom UZG COVID na glavnoj izborničkoj traci.

Ako svoj odgovor o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku ne pronađu među najčešćim pitanjima i odgovorima, dostupan je i on-line obrazac za upit putem kojeg nam se mogu obratiti kako bi dobili konkretan odgovor na svoje pitanje o mogućnosti ulaska.

Navedena stranica i on-line obrazac trenutno su dostupni na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, a planira se proširivanje i na druge strane jezike.

Podaci koji se putem obrasca traže od zainteresirane stranke, a sa ciljem davanja konkretnog odgovora su: državljanstvo, ima li reguliran status stranca u RH (odobren boravak), planirani datum dolaska na granični prijelaz, ime graničnog prijelaza na kojem planira ulazak te razlog dolaska u Republiku Hrvatsku.

Adresa [email protected] i dalje ostaje mjesto na koje se zainteresirani korisnici mogu obratiti uz nešto drugačiju proceduru.

Naime, nakon što osoba pošalje upit na navedenu adresu, dobit će automatski odgovor u kojem ju se usmjerava na navedenu stranicu, na kojoj može odabrati jedan od ponuđenih jezika te pronaći odgovor ili nam se obratiti putem on-line obrasca. Za sada dostupan na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku (Ministarstvo unutarnjih poslova).

Turisti moraju imati samo potvrdu rezervacije usluge smještaja

Svi strani državljani koji imaju rezerviran turistički smještaj u Republici Hrvatskoj, mogu ući u Hrvatsku. Od dokumentacije koju moraju imati za ulazak u RH je samo potvrda rezervacije smještaja u smještajnom objektu.

  • potvrdu rezervacije smještaja svih pružatelja usluge smještaja/sve vrste smještaja. Naglašavamo svih pružatalje usluge smještaja.
  • ili ugovor o zakupu u kampu
  • ili ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma
  • ili potvrda o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma
  • ili vaucher putničke agencije i dr.

Prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku potrebno je pokazati vlasnički list, kupoprodajni ugovor ili drugu dokumentaciju iz koje proizlazi da ste vlasnik nekretnine ili plovila. U tom slučaju omogućit će se ulazak Vama i članovima Vaše uže obitelji.

Tako da pitanje potrebe samoizolacije iz MUP-a ističu kako se mjera samoizolacije više ne određuje svim putnicima na graničnim prijelazima prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Moguće ju je odrediti samo pojedincima za koje se graničnom kontrolom utvrdi da su bili u kontaktu s osobom oboljelom od COVID-19.

Prilikom ulaskom u Republiku Hrvatsku granična policija će svima uručiti letak s uputama i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojih ste se dužni pridržavati idućih 14 dana.

Također, na kraju se nalazi i upitinik za direktnu komunikaciju ukoliko netko ima dodatna pitanja.