Izvor: index.hr

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije u odnosu na priopćenje poslano prijepodne 10.5.2020. obrađena su preostala 43 testa od ukupno njih 92 s otoka Brača. Od novoobrađenih testova pozitivno na COVID infekciju je još 7 osoba i to iz Nerežišća 3, Pučišća 3 i Bola 1″, objavio je splitski stožer.

Samo tijekom današnjeg dana obrađena su ukupno 92 uzorka od kojih je njih 14 bilo pozitivno. Svi pozitivni mještani su pod nadzorom epidemiološke službe, a 139 ih je u samoizolaciji.

Koronavirus 10.5.2020. Bol 3

Masovno testiranje

Zaraza je krenula iz Nerežišća gdje je tridesetak osoba bilo u posjetu starijem mještaninu koji je netom prije otpušten iz splitske bolnice. Od tamo se proširila i u druga bračka mjesta među kojima su Pučišća, Bol i Supetar.

Sutra se očekuje uzimanje još pedesetak briseva, a kao i prethodnih dana trebali bi ih mještanima uzeti splitski epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji su na otok stigli s pokretnom covid ambulantom. Među testiranima su bile i dvije zaposlenice gradske uprave kao i supetarska gradonačelnica Ivana Marković kojoj je danas stigao negativan nalaz.

Od sinoć u ponoć pa sljedećih 14 dana na snazi su stroge mjere zabrane napuštanja otoka, uvedene su e-Propusnice, odnosno sve mjere koje su do 27. travnja bile na snazi u cijeloj zemlji. Prije stupanja na snagu restriktivnih mjera veliki broj ljudi koji se na otoku zatekao u svojim nekretninama napustio ga je.

Za nultim pacijentom još se traga

”Epidemiolozi rade stvarno dobar i opsežan posao, uhvatili su jako puno materijala, pripremaju se za nova testiranja ujutro pa nadalje. Utvrđuju se hodogrami, utvrđuju se kontakti novozaraženih i nadamo se da ćemo u sljedećih nekoliko dana stvarno staviti situaciju pod kontrolu”, istaknuo je načelnik bračkog Kriznog stožera Nikola Martinić Dragan u razgovoru za RTL.

“Za nultim pacijentom još se traga, a utvrđeno je da na Braču postoji poveznica između zaraženih”, rekao je Martinić Dragan.

“Što se tiče mjera, Brač je vraćen pod režim koji je za ostatak Hrvatske vrijedio do 27. travnja”, kazao je Martinić Dragan i zahvalio Nacionalnom stožeru civilne zaštite na kooperativnosti.