Vlada je na sjednici u utorak, 17. ožujka, donijela ukupno 66 mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa.

Osnovna ideja je da se poreznim obveznicima koji su u poteškoćama odgode javna davanja (porezi i doprinosi). Odgoda na tri mjeseca i ukoliko bude postojala mogućnost na odgodu na još tri mjeseca.

Želi se osigurati financiranje i likvidnost gospodarstva. Postoji spremnost Hrvatske banke za obnovu i razvitak i komercijalnih banaka da budu pripremni osigurati obrtna sredstva i sredstva za reprogramiranje postojećih kredita.

Postoji i niz sektorskih mjera koje će se poduzimati, beskamatni zajmovi općinama, gradovima, županijama, HZZO-u i HZMO-u. Davat će se i potpore tvrtkama pogođenim korona virusom, odgađat će se plaćanje turističke članarine, pristojbe, produžit će se mjera stalni sezonac…

Potpora za očuvanje radnih mjesta, potrebno je izmijeniti zakone, mjera ima za svrhu sufinancirati troškove njihovih plaća. Od sljedećeg ponedjeljka će se moći primati zahtjeve za mjeru.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija. dr. sc. Zdravko Marić

“Ovaj set mjera ima za cilj očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća, umanjivanje svih šteta koronavirusa. Došli smo do brojke od 63 mjere koje se odnose na gotovo sve resore. Nakon što uputimo ove mjere i usvojimo ih, nadam se, u četvrtak, da krenu što prije, da se efekti vide u kratkom roku. Ne očekujemo da će ovo biti završne mjere.”

Ministar Cappelli: Boravišna pristojba se plaćala u paušalu i sada će biti odgoda, a isto vrijedi i za turističku članarinu

“Turizam je pogođen iako je prednost što u prvih tri mjeseca ostvaruje se samo 5% prihoda u turizmu. Sada ulazimo u drugi kvartal, gdje ostvarujemo 27% prihoda u turizmu (2 milijarde i 700 milijuna), pa će se osjetiti. Zato su ove mjere važne, očuvanje radnih mjesta prvenstveno. Boravišna pristojba se plaćala u paušalu i sada će biti odgoda, a isto vrijedi i za turističku članarinu. Također će se odgoditi i hotelijerima plaćanje koncesije na turističkom zemljištu. Tu je i mjera 3+3 koju možemo pratiti i onda može doći do korekcija ukoliko bude trebalo”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Danas su na stranicama Ministarstva turizma objavljene Vladine mjere:

  • Odgoda plaćanja turističke članarine za gospodarske subjekte i privatne iznajmljivače.
  • Odgoda plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače (paušal).
  • Ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata.
  • Potpore za programe financiranja obrtnih sredstava i poboljšanja likvidnosti ugroženih gospodarstvenika u turizmu.
  • Odgoda plaćanja naknade za korištenje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima.

Guverner HNB-a Boris Vujčić: Trebamo prvenstveno osigurati kontinuitet platnog prometa koji je krvotok gospodarstva

Gospodarska aktivnost će se smanjiti. a utjecaj monetarne politike je ograničenog dometa. Povoljno je da se očekuje kako će smanjenje gospodarske aktivnosti biti kratkotrajno. Fokus ćemo staviti na očuvanje radnih mjesta i oporavak u trenutku kada epidemija splasne. Trebamo prvenstveno osigurati kontinuitet platnog prometa koji je krvotok gospodarstva. Prema podacima poslovnih banaka ne postoji nikakav značajan rizik da bi se neki od ključnih sustava mogao zaustaviti što je ključno za normalno funkcioniranje gospodarstva. HNB je bankama prodao 1.625 milijardi eura čime se stabilizirao tečaj eura.

Također, Plenković je najavio kako neće biti niti ovrha ni deložacija.

Josip Aladrović. Ministar rada i mirovinskoga sustava: Nužno je stalnom sezoncu produžiti pravo na novčanu pomoć i u cilju ublažavanja i sprječavanja efekata koronavirusa potrebno je prilagoditi uvjete korištenja mjere “stalni sezonac”, koja se najviše koristi u turizmu i ugostiteljstvu. Nužno je stalnom sezoncu produžiti pravo na novčanu pomoć i odobriti sufinanciranje troškova produženog mirovinskog osiguranja u trajanju duljem od šest mjeseci.

U nastavku sjednice ministar Cappeli dao je prijedloge o dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti u kojima se predlaže da nacionalni stožer Civilne zaštite može odrediti radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Drugi prijedlog odnosio se na Zakon o turističkoj pristojbi, prema kojem bi ministar turizma u posebnim okolnostima prepiše odgodu ili oslobođenje od plaćanja turističke pristojbe. Treći prijedlog se odnosio na dopunu uredbe o načinu dobivanja koncesije na turističkom zemljištu. Na zemljištima u kampovima u suvlasništvu RH predlaže se odgoda koncesijske naplate do 30. studenog.

Svi navedeni prijedlozi prihvaćeni su od strane članova Vlade RH.

Sve mjere za pomoć gospodasrstvu po sektorima pogledajte OVDJE

Centralno mjesto sa svim podacima o koronavirusu

Također, Vlada RH objavila je posebnu web stranicu gdje su od sada sve informacije na jednom mjestu o koronavirusu / / / www.koronavirus.hr

Upite vezane uz informacije o koronavirusu iz resora turizma šaljite na [email protected]