Iako karnevalska događanja u cijeloj Hrvatskoj traju već barem desetak dana, a već se neko vrijeme i u Bolu pripremaju ponajprije djeca, ali i brojni odrasli zaljubljenici u tradicionalni karneval, glavna su karnevalska događanju u Bolu uvijek bila vezana za pokladni utorak koji predstavlja i glavni bolski karnevalski dan. 

U Bolu je „karnavol“ uvijek bio važan i poseban, mještani su radili i odradili svoje maske, čekali svoj tastamenat koji svakome izbroji „ča je kriv“, svima se naruga i svima nađe grešku. Pravi karneval se događa, njega je nemoguće organizirati, uvijek je dolazio iz onog dijela lakrdijaškog duha običnih ljudi koji su spremni narugati se sebi i drugima. Tradicionalni bolski karneval događa se uz logističku i financijsku podršku Centra za kulturu Općine Bol, ali uvijek i ponajprije zahvaljujući energiji pojedinaca i karnevalskih grupa koji će „namaškaroni“ sudjelovati u povorci i svih drugim programima. Ono najvažnije, tradicionalno, zafrkantsko i karnevalsko, uvijek donose ljudi, svima poznati i dragi pojedinci i grupe, okupljeni u neformalnoj Družbi Jure Karnavola. Želimo im puno volje, sreće i ideja i ove godine.

Ipak, ima još događanja koja upotpunjuju  tradicionalni bolski „karnavol“. 

U nedjelju 16. veljače na programu je Dječji karneval, sad već tradicionalno tjedan prije “velikog”, a zato da se malo rastegnu karnevalska događanja u Bolu i da se svi kasnije možemo više posvetiti glavnom karnevalu, ili da djeca eventualno mogu posjetiti i neki drugi karneval po Braču ili dalje. 

Dječji karneval u Bolu ima dugu tradiciju i veliku podršku škole i vrtića te je zapravo najorganiziraniji dio bolskog karnevala. Maske i predstavljanja oduševljavaju iz godine u godinu, a zbog sve većih generacija koje nam na sreću dolaze od lani je program u dvorani Hotela Elaphusa – hvala Bluesun Hotelima. Okupljanje malih maškara je u 13.30 na Studencu, a službeni program i zabava počinje u 14 sati u Elaphusi. Voditelji i pomagači obično su bolski srednjoškolci, dok je za glazbenu podršku zadužen Marin Estrada, a bit će i plesne animacije uz trenere Stipu i Maru iz bračke plesne škole Montuno. Za svaku maškaricu tu je i krafna i sok.

U ponedjeljak 24. veljače od 15 sati na programu je tradicionalna karnevalska tumbula u prizemlju Doma kulture.

U utorak 25. veljače je glavni karnevalski dan – jedan i jedini BOLSKI KARNAVOL.

Dogovorom sudionika ove se godine kreće u povorku već od 12 sati kada se maškare okupljaju na pumpi i karnevalska povorka kreće po mistu. Tastamenat se čita u na Studencu kad povorka stigne, a obično oko 15.30 sati budući da je prošlih godina bilo lijepih zaustavljanja i posebnih programa na putu.  Svake se godine i grupe sve više i bolje predstavljaju, a ove godine i prije čitanja tastamenta, a onda se na Pumpareli ispraća i pali Jure Karnavol. 

Nakon svega, maškare će se uz pašticadu, zabavu i ples družiti u Domu kulture. Za svirku je zadužen B-band. 

Glavnim događanjima s radošću pridodajemo i već tradicionalni i omiljeni Maskenbal s glazbom uživo i nagradama u Taverni i to u subotu, 22. veljače, a koji zajedno organiziraju Czk Bol i Taverna kao i karnevalski Afterparty u utorak 25. veljače u Taverni od 22 sata.

U nastavku fotografije prošle godine.