Izvor: Krizni stožer RH / Krizni stožer Brač

Trenutno je potvrđena ukupno 1981 osoba zaražena koronavirusom, a 883 osobe su ozdravile. Pedeset osoba je preminulo. 19 osoba je trenutačno na respiratoru.

Dosad je obavljeno ukupno 28.853 testiranja. U samoizolaciji je ukupno 13.390 osoba.

Koronavirus HR 23042020Na Braču imamo jednu osobu zaraženu korona virusom, u samoizolaciji je 12 osoba i sve su pod stalnim nadzorom policije i liječnika a njihovo će se zdravstveno stanje pratiti svakodnevno.

Upravo traje sjednica Vlade RH na kojoj će se predstaviti plan popuštanja mjera prevencije i zaštite. Što će sve biti dozvoljeno, kada će se pojedine mjere ukidati i kojim će se ritmom odvijati relaksacija prometa prenijet ćemo na ovim stranicama čim to bude službeno poznato.

Sve stanovnike našeg otoka još jednom pozivamo na staloženost, zdravorazumsko ponašanje i striktno pridržavanje svih mjera koje su na snazi.

U Vladi RH u utorak je predstavljen i Digitalni asistent Andrija.

Andrija je digitalni asistent koji koristi umjetnu inteligenciju da bi istovremeno bio povezan s milijunima građana i svim relevantnim institucijama u borbi protiv koronavirusa. U kontaktu s građanima, Andrija pruža pomoć na sljedeći način:

  • Educira ljude kako da prepoznaju simptome zaraze koronavirusom na sebi i drugima kroz asistiranu samoprocjenu, građani dobivaju bolje razumijevanje rizika potencijalne zaraze, kada mogu biti mirni, a kada trebaju poduzeti nešto na dobrobit sebe i ostalih
  • Asistira ljudima u kontaktu prema nadležnim institucijama, upućujući svakoga na pravu adresu, čime štedi vrijeme i energiju građanima i liječnicima u ovim trenucima opterećenja na zdravstveni sustav
  • Omogućuje ljudima da dojavljuju relevantne informacije iz svog kućanstva te na taj način ispunjavaju svoju građansku dužnost pomaganja epidemiolozima ovisnim o podacima u stvarnom vremenu za uspostavu ili ukidanje zaštitnih mjera

Od početka travnja je aktivan i sustav e-Propusnica. Od 6. travnja bit će moguće izdavanje samo e-Propusnica. Više o e-Propusnicama i načinu izdavanja pogledajte OVDJE.

Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta.

Zato se ovim mjerama zatvaraju djelatnosti u kojima je više osoba u bliskom kontaktu te se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba.

Sve trgovine koje će raditi će morati poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a HZJZ će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.

Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane.

Važne upute za starije osobe i kronične bolesnike potražite ovdje.

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa.

Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.