Izvor: DalmacijaDanas | Foto: DVD Bol

Dignute sve otočke vatrogasne snage, stigle zračne snage, napravljen 700 metara dugačak prosjek

Situacija na požarištu kod Milna na otoku Braču u popodnevnim satima bitno je lošija u odnosu na jutro. Požar je aktivan od jučer poslijepodne, a iako je jutros kratkotrajno bio proglašen lokaliziranim, aktivirao se na dijelu koji je nepristupačan i zbog vrlo gustog raslinja i zbog neeksplodiranih granata koji su deponirane u Domovinsko ratu.

Iako se po društvenim mrežama pojavila informacija da je požar danas poslijepodne zaprijetio objektima, to nam je demantirao Nikola Martinić, zapovjednik Operativnog vatrogasnog područja Brač.

– Na terenu su sve trenutno raspoložive otočke snage što znači 56 vatrogasaca i 17 vozila. U pomoć su nam bili pripadnici komunalnog društva Grad Supetar. Radili smo prosjek u šumi motornim pilama. Kanaderi gase nepristupačni teren na sjeveroistoku, a snage su stacionirane južno i zapadno.

Požarna fronta se jednim dijelom širi prema moru. Na drugom mjestu ga širi maestral i tu ga gase zračne snage. Požar nije pod kontrolom, ali nije katastrofalan i lošije izgleda nego što stvarno je – kazao je Martinić za Dalmacija Danas.

Kaže da vatrogasci očekuju prestanak maestrala iza 17 sati, kada bi vjetar trebao okrenuti na tramontanu i buru.

– Iskoristili smo dan napraviti prosjek dužine 700 metara i širine 15 metara od ceste. Očekujemo da će promjenom smjera vjetra požar krenuti ili u izgoreno ili u prosjek. Najvažnije nam je da se dobro pripremimo za noć. Opožarena površina je velika, ali većinom uz more pa ne predstavlja posebnu opasnost – zaključuje Martinić.