Danima se priprema, od danas je spremna, a u utorak se onda ipak i uz malu svečanost službeno otvara Karnevalska izložba maski s bolskih šufita – izložba uspomena s prošlih karnevala, ove godine gotovo u potpunosti sa bogatog šufita Nene i Jakše Marinkovića Tomića te u organizaciji Centra za kulturu Bol gotovo u potpunosti na stvaranje i slaganje predano bolskoj karnevalskoj kustosici i dizajnerici Mirei Kale.

Izložba je nastala spontano, usred gužve humanitarnih akcija i krcate galerije, a kada je bračni par Tomić donio dva auta raznih kućnih potrepština, igračaka i donacija te su u razgovoru s ravnateljicom Ivanom Bošković htjeli pokloniti i dio karnevalskog blaga sa svog šufita Centru za kulturu Bol za daljnu uporabu. Ravnateljica je tada predložila da se prije skladištenja maske ipak izlože i pokažu, a tada je Nena za izložbu ponudila posuditi i ostatak njenog sačuvanog karnevalskog blaga i znalo se da će izložba biti predivna. Za slaganje je naravno angažirana Mirei koja je kao i Tomići sudjelovala u svim karnevalima prije te poznavala i maske i priču. Osim djelatnika Czk Bol, Mirejici je glavna pomagačica bila Lea Marinković.

Kostimima sa šufita obitelji Tomić, dodali smo masku Zlatni rat, a kojih imamo otprije puno u Czk Bol, zatim masku Oskar koju je posudila Perica Bošković te masku Slobodna Dalmacija koju je Edita Žaper donijela od svoje kćeri.
Ova izložba nije skupna ni antologijska bolska izložba i znamo da ima po Bolu još stotinu lijepih kostima i maski koje nisu sada u galeriji. Ovo je mala karnevalska uspomena, izložena u čast karnevalu i godinama truda, kreativnosti i aktivnosti, a i da nam bude šareno i veselo u ovo vrijeme karnevala bez puno mogućnosti.

Ovaj put su to bili Nena i Jakša i njihova obitelj i za sve smo im neizmjerno zahvalni.

Znamo da po Bolu ima još puno takvih priča, kreacija bogatih šufita i karnevalske ljubavi.
Gotovo smo uvijek otvoreni pa prošetajte do Doma kulture i uživajte u šarenilu bolskih karnevala.

Malo svečano otvaranje uz sve obavezne mjere bit će u utorak – 9. veljače u 17 sati.