Tekst: Jerko, Jeronim Martinić

Pred  lokalne izbore  2021. i s time povezano  

Suglasan  sam u mnogo čemu sa načelnikom općine Bol izrečeno i napisano u tjedniku Nacional od 13.travnja 2021. br.1199 , da ex vlasnik -Sunce hoteli- nije dovoljno doprinio većoj kvaliteti destinacijskom turizmu, razvoj i investicije. Osobno dodajem; posebno loša je činjenica da firma u zadnjih 20 i više godina rada uglavnom posluje s gubitkom, a o dividendi i vrijednosti dionica da se i ne govori. Mega projekt „turističko naselje Borak-Elaphusa“ prezentiran  pred  dvije ili više godina kao kvalitetan zapravo je bio po mnogo čemu loš i u mnogo čemu upitan. I nije bez osnove doživio stotinu i više pisanih primjedbi od mnogih mještana i pojedinaca raznih struka.  A, po meni, pravo je umijeće bilo potpuno „ugasiti“ gotovo sve mini djelatnosti, posebno zanatske radionice i servise  u Gospodarskom centru-Podborje-. Zaposlenost, a ne otpuštanje.

Međutim, za neke planove odnosno projekte s načelnikom baš i nisam suglasan. A riječ je o već nekoliko mandata navedenim planovima, naglašavani pred ili za vrijeme lokalnih izbora o čemu je više puta  pisano i javno na portalima  objavljeno. Nije ih nužno ponovo nabrajati a pogotovo navoditi dinamiku (vrijeme) njihove realizacije. Neke „projekte“ po meni, treba dodatno analizirati po mnogim osnovama. Nisu baš bili nužni, dapače nepotrebni, sudski sporovi općine sa ex firmom zlatni rat odnosno Sunce hoteli, koncern.  Držim da bi tzv. „ mirenjem“- kompenzacijom i kompromisom- možda mogli doći do zajedničke odluke i prestati sa sudovanjem. (tenis Centar; Vrtić-Studenac; zgrada Koštil ; i … ). Nadam se tome. Nedovoljna destinacijska suradanja sa predstavnicima spomenute hotelske kuće činila je  i učinila je svoje.  Nije usko povezano sa lokalnim izborima, ali bih povukao pitanje premještanja sjedište firme, ali i bilo koje firme iz Bola u Zagreb ili … A logično bi bilo da se prava-obaveze svake firme realiziraju u mjestu ostvarivanja prihoda i troškova odnosno svih događanja, a ne u mjestu sjedišta.?

O novom većinskom vlasniku hotelske kuće ex Zlatni rat ništa ili samo malo iz medija znamo. Međutim, ulica/kavana govori kako je novi vlasnik nekom prilikom ili prigodom rekao da ima viška radnika i da su plaće velike. Osobno dodajem; nema viška radnika, nego nema programa i plana poslovanja, a plaće su, po meni, ispod ili na granici prosjeka ove djelatnosti u Republici Hrvatskoj. No, ako će se novi vlasnik  „izboriti za uvoz“ radnika za još manju plaću iz bližih i dalekih istočnih zemalja otvaraju se neka posebna pitanja. I nisam siguran da se neke ovlaštene državne institucije o tome ne bi trebale  barem konzultirati za ovakvu kupnju odnosno prodaju nekretnina u RH. Naime, možebitno nekontrolirano dovođenje stranih radnika, domicilno stanovništvo i to otočno može biti zapostavljeno, zanemareno u mnogo čemu. Strani radnici, humano, pa makar privremeno preseljeni i zaposleni  (jeftinija radna snaga) mogu na neki način utjecati na ravnotežu domicilnog, otočnog  stanovništva (tradicionalnost, demografiju, svjetonazor, zaposlenost …Uostalom, nije beznačajno što navedeni novi vlasnik , arapski  tajkun Muhamed Ali Roshed Alabbar, ( piše u Nacionalu ) tvrtke  Eagle Hills Real Estate   ulaže, u ne baš  profitabilnu djelatnost,  i „okupira“ ne mali dio prostora, nekretnina, u  ovoj lokalnoj i regionalnoj društveno političkoj zajednici.

Evo, opet pred lokalne izbore, govori se o lijepim novim-starim planovima da ne rečem željama, a upravo se i nešto minijaturno radi-gradi-uljepšava. Baš bi bilo dobro da su barem češće lokalni izbori. Biti ću malo strog, pa bih mogao radije nabrojiti koje programe barem privremeno treba zanemariti, koje treba preferirati, doraditi, a neke ili nešto nažalost i brisati. Ne preporučujem budućim novoizabranim na lokalnim izborima 2021.g. odnosno načelniku i Općinskom vijeću da bez dobre analize napisano „strogo“ i primjenjuju.  

Pitanje sadašnjim i budućim  vijećnicima i liderima u općini Bol moglo bi glasiti: Hoćete li, pa makar bili i prisiljavani, uzmaknuti  na pritiske pojedinaca, moćnika, za poneke ustupke koje su ili mogu biti suprotne razvojnim planovima u našoj destinaciji odnosno lokalnoj zajednici. Nešto o tome pisalo je u Jutarnjem listu 25.07. 2018. (klub 585) ali i pisanim osvrtima u vezi zone R-3. na kojoj je od planiranih, naznačenih i potvrđenih  objekta i sadržaja napravljen samo zabavni objekt-club 585. Slučajno !

U  knjizi, NA PUTOVIMA PUČKOG  MISIONARA, Dominikanska naklada-Istina-, autor Drago Kolimbatović,o p   je pored ostalog napisao:  „Nema vlasti koja nije od Boga“ (13,1). Ali  kada se nositelji vlasti počnu rukovoditi  svojim osobnim interesima, lako se dogodi da zbog toga budu zapostavljena zajednička, opća dobra. Dotični postaju slični javnim ženama, koje se priklanjaju onima koji im više nude“.

Izbori su prilika za ne-promjene-, očekujući izlaznost birača, glasača od 77%. !

Uokvireno i velikim slovima u Općinskoj  vijećnici treba pisati tekstprisege: „Prisežem svojom čašću, da ću dužnost  člana Općinskog vijeća općine Bol obavljati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu pridržavati Ustava, Zakona, Statuta i Odluka općine Bol, da ću poštovati pravni poredak i zauzimati se za svekoliki napredak općine Bol, Splitsko- dalmatinske županije i Republike Hrvatske“.