Tekst: I.B. | Izvor: MUP / Morski.hr | Foto: Ilustracija

Nakon velike akcije u Splitu, Braču i Kaštelima u kojoj je zbog malverzacija s građevinskim dozvolama za atraktivne lokacije u bračkim uvalama uhićeno šest osoba, oglasila se i Policijska uprava splitsko-dalmatinska s detaljima akcije protiv ovih mafijaša, nastale u suradnji s USKOK-om.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

U koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Služba organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske dovršila je kriminalističko istraživanje nad šest osoba zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave, krivotvorenja isprave te poticanja na krivotvorenje isprave.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeni su: 62-godišnjakinja, dva 50-godišnjaka, 35-godišnjak i dva 33-godišnjaka, svi hrvatski državljani.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je u razdoblju od 2. travnja 2014. do 11. listopada  2021. , sukladno prethodnom dogovoru s 50–godišnjim vlasnikom nekretnina na području Brača, pet osoba svojim postupanjem omogućilo da suprotno zakonu ishodi najmanje pet rješenja o izvedenom stanju, kojim su legalizirane navodne građevine na zemljištima koja se nalaze izvan građevnog područja, a taj dio je prostornim planom označen kao zaštićeni prostor.

Lažno ucrtavali nepostojeće zgrade

Naime, 50-godišnjak, 35 -godišnjak i dva 33-godišnjaka izrađivali su arhitektonske i geodetske snimke u kojima su lažno ucrtavali da se na nekretninama – zemljištu u vlasništvu 50-godišnjaka, nalaze slobodnostojeće – manje zahtjevne nezavršene stambene zgrade ili zgrade stambeno-poslovne namjene, iako su znali da na nekretninama nije bilo takvih zgrada, tj. nije bilo zgrada koje su se mogle ozakoniti, odnosno znali su da se radi o maketama zgrada. Snimke su izrađivali znajući da će ta dokumentacija biti predana u rad uredu zaduženom za donošenje rješenja o izvedenom stanju, a nakon toga je 62-godišnjakinja, državna službenica, zaposlenica ureda, koristeći ovlaštenja koja proizlaze iz radnog mjesta, bez obavljanja očevida sačinjavala zapisnike u kojima je neistinito navodila kako stanje na terenu odgovara priloženim snimkama, te iako nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti u pet predmeta provela postupke i izdala pet rješenja o izvedenom stanju, na koji je način ozakonila navodne zgrade i samostojeće objekte, te time izravno utjecala na značajno povećanje vrijednosti nekretnina.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje sumnje da je 62-godišnjakinja, kao službena osoba iskoristila svoj položaj i ovlasti i time drugom pribavila znatnu imovinsku korist tako što je u više navrata u službene isprave unijela neistinite podatke i svojim potpisom ovjerila takve isprave i uporabila ih u službi kao da su istinite, pa da je time počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Nadalje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje  da je 50-godišnjak potaknuo naprijed navedenu službenu osobu da, s ciljem da drugom pribavi korist, iskoristi svoj položaj i ovlasti i da kao službena osoba u službene isprave unese neistinite podatke i svojim potpisom i službenim pečatom ovjeri takve isprave i uporabi ih u službi, kao da su isitnite pa da je time počinio kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Također je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su u istom vremenskom periodu 35-godišnjak i 50-godišnjak pomogli službenoj osobi da s ciljem da drugom pribavi korist iskoristi svoj položaj i ovlast pa da su time počinili kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Nadalje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je naprijed navedeni 50-godišnjak potaknuo dvojicu 33-godišnjaka da izrade lažnu ispravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava i takvu ispravu nabavio radi uporabe. Jedan 33-godišnjak je izradio lažnu ispravu, dok je drugi 33-godišnjak pomogao prvom da se takva isprava uporabi kao prava čime su počinili kazneno djelo krivotvorenja isprave, a navedeni 50-godišnjak kazneno djelo poticanja na krivotvorenje isprave. 

Policijski službenici PU SD proveli su dokazne radnje pretrage doma i drugih prostorija, ureda, kojom prigodom su izuzeti predmeti koji se povezuju s izvršenjem navedenih kaznenih djela (PC-i, laptopi, mobiteli i dr.).

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja uz kaznenu prijavu USKOK-u osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku.