Tekst: B.T. | Foto: Roni Marinković

Hrvat i boljanin Ian Anić Europski je prvak u jedrenju na dasci u olimpijskoj klasi iQ foil u kategoriji do 15 godina, ispred Izraelca Gefena i Latvijca Busmanisa. U skupini do 17 godina pobijedio je Francuz Eliot Ponce-Baranski među muškima i Izraelka Tamar Stainberg među ženama, dok je u konkurenciji do 19 godina među muškima najbolji bio Francuz Gaspard Carfantan, a među ženama je pobijedila Izraelka Mika Kafri. Odlična je bila i Slovenka Lina Eržen koja je završila druga.

Otvoreno Europsko prvenstvo u klasi iQ foil održavalo se protekloga tjedna na Zlatnome ratu u organizaciji Jedriličarskog kluba Labud iz Splita i kluba za jedrenje na dasci Zoo station Bol, uz potporu bolske Turističke zajednice i općine. Preko 118 natjecatelja iz 17 država odmjerilo je snage u tri discipline – kurs, slalom i maraton u idealnim uvjetima koji su još jednom Bol stavili na listu destinacija na koje u svjetskom jedrenju na dasci itekako treba računati.

Ovo je već drugo važno natjecanje koje se ove sezone održalo u Bolu na Braču – u srpnju je popularna plaža Zlatni rat bila domaćinom Svjetskog prvenstva u jedrenju na dasci dok je sada ugostila mlade nade svjetskog jedrenja na dasci – među kojima se možda nalaze i budući olimpijski pobjednici. Naime, iQ foil klasu odobrilo je u studenom 2019. Svjetsko vijeće za jedrenje (World Sailing Council) kao opremu za jedrenje na daskama na Olimpijskim igrama 2024. u Francuskoj. Tako je IQ foil zamijenio RS:X, koji je bio odabrana olimpijska oprema od Pekinga 2008.

Oduševljen sam rezultatima i uvjetima koji nisu razočarali – svaki dan smo imali vjetar, u rasponu od 12 pa sve do 25 čvorova, što nije čest slučaj čak ni na destinacijama razvikanijima od ove naše. Svi su gosti oduševljeni Zlatnim ratom, Bolom i Hrvatskom, a Izraelci, Poljaci i Britanci se vraćaju i na pripreme što će Bolu donijeti dodatan značajan broj noćenja i to u predsezoni i posezoni

Toni Bulić, jedan od organizatora, ZOO Station Bol

Natjecatelji su kroz pet dana natjecanja skupljali bodove za ulazak u utrku za medalje. Vozilo se ukupno 84 plovova u tri discipline a u 12 finalnih plovova ušli su natjecatelji koji su kroz natjecanje skupili najviše bodova u svojoj kategoriji – njih 12 po kategoriji. Rezultati u svim disciplinama zbrajali su se za medal race za koji se danas slagalo posebno polje.

Jako sam zadovoljan napretkom naših natjecatelja, juniora koji su  nastupili na ovotjednom otvorenom Europskom prvenstvu za juniore, ali i seniora. Tek su prije par mjeseci dobili opremu i jako su brzo napredovali, a ovo su fenomenalni rezultati. Nikad bolje surfere u toj dobi nismo imali ne samo u Hrvatskoj, nego ni na Jadranu.

rekao je Marin Siriščević iz JK Labud, trener svih hrvatskih natjecatelja u olimpijskom jedrenju na dasci, kojemu znalci pripisuju glavne zasluge za odlične uspjehe hrvatskih natjecatelja.

U olimpijskoj klasi jedrenja na dasci značajno je Europsko prvenstvo u Marseillu za seniore koje počinje koncem listopada. Po veliku količina bodova koja bi ih mogla dovesti do Olimpijskih igara u Parizu 2024. tamo će s trenerom Siriščevićem krenuti Splićani Palma Čargo (21) i Luka Mratović (34). Ono što posebno veseli je što su generacije koje danas stječu iskustva u Bolu velike hrvatske nade i za Olimpijske igre 2028. u Los Angelesu.