Tekst: Rade Popadić | Izvor: DalmacijaDanas | Foto: Vatrogasci Supetar

Jedan Airtractor AT-602 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku danas je bio angažiran u akciji gašenja požara na lokaciji Milna-Rt Ražanj na otoku Braču.

Ovo je četvrti dan kako su zračne snage angažirane na ovom požarištu, a kroz dosadašnje djelovanje ostvareno je oko 26 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 1.800 tona vode na požarište.

Za komentar stanja na požarištu upitali smo zapovjednika DVD-a Milna Nenada Bonačića.

S kopna je sinoć stigla ispomoć u vidu 36 vatrogasaca, 4 cisterne i 4 kombi vozila. Oni su danas još na terenu, ali u 18 sati danas kreću nazad na kopno. Požar se danas sanira iako nam vjetar i dalje zadaje probleme. Postoje lokalna izdimljavanja, a saniraju se i natapaju rubna područja. Naravno, na terenu su i dalje sva društva s otoka.

Najviše snaga raspodijelili smo na područja gdje su bile ugrožene kuće i vikendice. Radi se o 2-3 objekta stranih državljana, no sada je sve pod kontrolom

kazao nam je Bonačić.

Požar još nije proglašen lokaliziranim, ali je pod kontrolom.

U ovoj situaciju nitko ne može predvidjeti što će biti za sat vremena. Vjetar vrti, dogodi se izboj jer je požarište veliko, no naši ljudi to stalno saniraju. Ako bude bonaca, mogli bi dovršiti gašenje tijekom četvrtka,

govori Bonačić procijenivši da je izgorena površina oko 30 hektara, ali naglašava da je to ovoga trenutka vrlo gruba procjena.

Vatrogasci se raduju činjenici da će u petak na Braču sigurno pasti kiša.