Tekst: DalmacijaDanas / BOLinfo.hr | Video: DVD Bol

Trajektom u 18:15 krenulo je danas s kopna čak 11 postojbi i stiglo u pomoć bračkim kolegama na veliko požarište oko Milne.

Tako su na Braču večeras i JVP i DVD Trogir, DVD Kaštela, DVD Gomilica, DVD Mladost, DVD Split, DVD Omiš, DVD Zagvozd, JVP Podstrana, DVD Seget Vranjica, DVD Slatine.

Požar na Braču sada je aktivan već više od dva dana. Iako je jučer bio lokaliziran u jutarnjim satima, vjetar ga je ponovno aktivirao tijekom dana.

Stanje je ponovno bilo povoljnije prethodne noći i danas ujutro, no došlo je do novog širenja požara u ranim popodnevnim satima utorka.

Informacije koje je jutros dao Nikola Martinić, vatrogasni zapovjednik Operativnog područja Brač.

Požar se ponovno širi, iako izgleda grublje nego što je. Ovdje se doslovno radi o džungli. Iako ga zaustavljamo, požar nam stalno izlazi iza leđa. Ipak, situacija je donekle pod kontrolom, u dobroj mjeri zbog pomoći zračnih snaga.

Požar nam je posljedični sat izašao do 200 metara iz dosadašnjih gabarita i to je više-manje to. Požar gasi više od 50 ljudi sa 17 vozila. Pomažu nam zračne snage, no problem je teren. Požar se širi bez-kontaktno, samo ga prebaci 150 metara iza leđa. Velike su naslage šušnja i vatru daleko prebacuje. Kada vatra dođe do naslaga, one se dižu i bez-kontaktno šire požar. To je jedini problem koji imamo. Radimo, požar nije pod kontrolom, ali nije ništa neočekivano.

Ne bih se iznenadio da ovaj požar u cijelosti ugasi tek najavljena kiša u drugom dijelu tjedna – kazao nam je Martinić.

Najnovije informacije za Dalmacija Danas je dao zapovjednik DVD-a Milna, Nenad Bonačić.

Jaki vjetrovi nam onemogućuju sanaciju požara. Zračne snage su nas napustile oko 18 sati jer vjetar onemogućuje avionima gašenje. Čekamo ispomoć zemaljskih snaga, ali nažalost ni to neće biti dovoljno.

Trenutno je na terenu oko 15 vozila i više od 50 vatrogasaca. Požari se šire ali kako koji bukne, nastojimo ga odmah sanirati. Relativno situaciju držimo pod kontrolom ali imamo jako puno porblema- kazao nam je Bonačić.