DVD Bol uspješno je organizirao II. Vatrogasno natjecanje „Vallum Fest“ 2021., održano u subotu 2.10. u Bolu. Prvo je natjecanje 2019. godine bilo izuzetno uspješno i zapamćeno te uistinu vrijedno, kako za promidžbu mjesta,  tako i za vatrogasna usavršavanja. Lani se zbog svima poznatih razloga vatrogasno natjecanje nije održalo, ali ga domaćini i sudionici nikako nisu htjeli preskočiti i ove godine – naravno uz poštivanje mjera, obavezno testiranje i sva pravila. 

Sudjelovalo je 20 ekipa iz cijele Hrvatske i to 17 muških i 3 ženske, a naši su vatrogasci i vatrogaskinje bili izvrsni organizatori i domaćini.  

U nastavku donosimo popis ekipa, a prva tri su i pobjednici i to zlatna muška ekipa  –  DVD JELSA – srebrni  DVD SUPETAR te brončani DVD KOMIŽA.  Uspješno su sudjelovali i u Bolu uživali – DVD SESVETE,  DVD HVAR, DVD SESVETSKI KRALJEVEC, DVD HRAŠĆE, DVD MARČANA, DVD VIS, DVD STARI GRAD,  DVD PUČIŠĆA, DVD MILNA, DVD KOMIŽA 2, DVD SELCA, DVD ZAGREB, DVD KUSTOŠIJA, DVD KUČILOVINA.

Od tri ženske ekipe poredak je sljedeći  – DVD MARČANA, DVD PUČIŠĆA,  DVD SUPETAR.

Hvalevrijedna inicijativa unutar vatrogasnog natjecanja,a, a koju su pokrenuli  domaćini i podržali sudionici, svakako je i humanitarna akcija za Bračke pupoljke kojom je sakupljeno 4.550 kn donacija.

DVD Bol zahvaljuje svima koji su doprinijeli kao i svim sponzorima i podržavateljima ovog lijepog događanja u Bolu.

Uz ove osnovne informacije i fotografije s radošću prenosimo tekst i post supetarskog vatrogasca Jakova Zlatara koji možda najbolje dočarava atmosferu bolskog vikenda i trud bolskih domaćina. Čestitamo!

[VALLUM FEST 2021.]

Ovog vikenda sam bio na Vallum festu, drugom po redu vatrogasnom natjecanju koje se sada već tradicionalno krajem rujna i početkom listopada održava u našem Bolu.

Prvo je održano 2019. godine a ono 2020. zbog poznate priče oko pandemije nije, već je kao i olimpijada prebačeno u ovu godinu s tim što organizatori Vallum festa za razliku od Međunarodnog olimpijskog odbora nisu komplicirali s godinama nego su ovaj jednostavno nazvali Vallum fest 2021.

Odmah moram istaknuti kako na prvom Vallumu nisam bio, smrt drage kolegice spriječila me je u tome pa jučer, vozeći niz bolske serpentine kombi sa našom supetarskom ženskom ekipom (muški su dan prije bili u Bolu na predstavljanju ekipa i izvlačenju redosljeda nastupa u natjecanju i na još koječemu????), stvarno nisam znao što mogu očekivati.

Kad bi u jednu rečenicu morao sabiti kako sam ja jučer doživio Vallum fest ona bi glasila: Srce mi je puno!

No j***t ga, ja ne znan pisat kratko… a iman i veliko srce pa će ovo moje ipak malo potrajat.

Šalim se naravno ali zaista ništa vezano za ovu našu veliku otočnu feštu vatrogastva nije jednostavno pa tako ni pokušaj da se u nekoliko rečenica sabije sve ono što sam sa svojim kolegama u ta 24… vrlo, i ovo moram naglasiti, VRLO, i to dva puta V-R-L-O… intezivna sata vidjeli, doživjeli i osjetili. Uzmite cijeli jedan profesionalni vatrogasni život, iscijedite ga ko limun, odstranite špice, procijedite pjuhe i zasladite žlicom meda i dobit ćete esenciju ovog natjecanja – bit vatrogastva sa svim njenim sastavnicama. Znanje, spretnost, rivalitet, požrtvovnost, humanost, ljubav i prijateljstvo… čitavo more ovog posljednjeg.

Dakle u svojih trideset godina aktivnog i petnaest godina profesionalnog bavljenja vatrogastvom još nisam bio sudionik jednog strukovnog natjecanja koje je toliko ucijepljeno i na gotovo organskoj razini povezano sa životom jednog mjesta kao što je to slučaj sa Vallum festom i Bolom a činjenica da je riječ o jednoj od perjanica u najvažnijoj ekonomskoj grani čitave naše države, turizmu kao i da je sezona u trenutku njegova održavanja itekako još aktivna i živa, samo naglašava taj dojam.

U razgovorima sa alfom i omegom organizacije čitave priredbe Stipom i Goranom doznao sam čitav niz tehničkih detalja koji su mi otkrili na koje su sve fascinantne načine Bol i njegova privreda pomogli i omogućili ostvarenje samog natjecanja no ono što zaista oduševljava jest način na koji su ga prihvatili sami Boljani, bez oklijevanja primili su sve sudionike Vallum festa širom im otvorišvi ne samo vrata svojih domova već i svojih srca.

Dopustite mi da pojasnim…

Sam Vallum fest je zamišljen kao natjecanje u praktičnoj primjeni vatrogasnih znanja i vještina tijekom kojega svaka ekipa u jednom danu iste mora pokazati i dokazati na četiri različite pozicije raštrkane po čitavom Bolu, od famoznog Zlatnog rata preko Dominikanskog samostana do samog centra mjesta ispred svjetski poznate bolske vinarije. Tijekom toga natjecatelji upoznaju Bol i njegovu okolicu a sav puk Bola upoznaje, kliče, bodri i navija za sve vatrogasce bez obzira kojoj ekipi pripadaju. Sve završava paklenskom provjerom fizičke spreme na poligonu iznad vatrogasnog doma kojeg, rekoše mi, uvijek slaže Čarli i kojeg se bogami ne bi posramili ni američki marinci.

U svom tom kretanju i strci i muvingu natjecatelji, njihove ekipe, prateće osoblje, sudci, organizatori, navijači… sva sila vatrogasnog i nevatrogasnog svijeta stalno se druže i komuniciraju, upoznavajući se međusobno i tako stvaraju onu poznatu vezu za koju pjesnici kažu da je satkana od nevidljivih ali neraskidivih niti međusobnog uvažavanja, ljubavi i prijateljstva.

Sav taj prštavi vatrogasni festival na koncu dana završava ondje gdje je sa prvim zrakama jutra sunca dvanaest sati prije i počeo, na velikom platou vatrogasnog doma, zajedničkom večerom, glazbom i plesom, velikim vatrometom i proglašenjem pobjednika natjecanja.

I ma šta vi mislili staroj izlizanoj frazi o “svim sudionicima ko pobjednicima” u slučaju Bola i Vallum festa to zaista i jest tako, bio netko natjecatelj, gledatelj ili na bilo koji način sudionikom njegove organizacije i provedbe (a čast mi je da se jednim malim, majušnim ma mikroskopski sitnim dijelom mogu ugurati u ovu posljednju skupinu) čovjek se na koncu osjeća drukčije, promijenjeno, bogatijim za jedno neponovljivo i nezaboravno iskustvo… a to se dame i gospodo in my book piše kao pobjeda.

I zato u ovom svom osobnom osvrtu na drugi po redu Vallum fest u Bolu neću o rezultatima ni o pobjednicima jer pobjednici smo svi mi koji smo mu na bilo koji način jučer svjedočili…

Goran, Neve, Čarli, Čoviću, Ana, Neli, Tina, Melani, Stipe brate i svi ostali da vas ne nabrajam redom… hvala vam!