Tekst: Maja Jurišić | Izvor: Otoci.eu

Imamo kolektivnu bolest čekanja da netko drugi pokrene promjenu koju želimo.

Ako se slučajno i dogodi kakav glupavi entuzijast prvo mu govorimo da je lud, onda nađemo tisuću i jedan razlog zašto mu ne možemo pomoći, onda propitujemo njegove namjere jer sigurno ima skrivene interese, onda mu ipak pomognemo al se brzo umorimo.

Kad vidimo da ne odustaje, da ne bismo sebe krivili što stojimo na mjestu, počinjemo brojati njegove greške i na kraju se ljutimo što više ne računa na nas. Ovisno koliko smo nesretni u tom svom čekanju, izgledno je da ga krećemo blatiti i pljucati po svemu što je napravio kako bi ga usporili u njegovim nakanama pokretanja društvenih promjena. Zaustavit ga nećemo, to znamo i to boli.

Upravo to što ga ne možemo ili ne želimo pratiti budi u nama ljutnju na samog sebe koju projiciramo na njega.
Ne razumijemo kako mu sve to polazi za rukom, kako s tolikom lakoćom postiže rezultate, kako ga ljudi i dalje vole iako smo pokušali sve da ga “razotkrijemo”…

A zamislimo da smo mogli otpustiti poriv za natjecanjem. Zamislimo da smo mogli otvorena srca pomoći mu da probudi ostale. Zamislimo da smo umjesto ljutnje bili sretni zbog njegovih uspjeha znajući da zajedno činimo dobro za cijelo društvo.

Zamišljam. Zdravo društvo. Zdravu sebe.
Jer govoriti o društvu, a ne smatrati se dijelom njega i njegove bolesti bilo bi licemjerno.

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr