Izvor: Greenpeace | Foto: Greenpeace

Plastični otpad zagađuje more, rijeke i jezera te tako uništava biljni i životnjski svijet na tim staništima, a  utječe  i na naše zdravlje.

 

POTPIŠI PETICIJU OVDJE.

Naš se svijet guši u plastičnom otpadu

Svake minute svakoga dana u more se iskrca cijeli jedan kamion otpadne plastike. Čista voda od životne je važnosti svakom pojedincu i svakoj zajednici na Zemlji. Bez obzira radi li se o moru, rijekama, potocima i jezerima ili pitkoj vodi iz slavina – imamo pravo uživati u zdravoj i čistoj vodi.

Jedini način da spriječimo daljnje onečišćenje plastikom jest da prestanemo koristiti jednokratnu plastiku u svakodnevnom životu. Već dugo i predugo, pakiranjem svojih proizvoda u plastičnu ambalažu, korporacije nam nameću neodrživ stil života. Godinama nas se pokušava uvjeriti da je rješenje tog problema u recikliranju, odnosno boljem gospodarenje otpadom. Međutim, danas znamo da se više od 90% plastike ne reciklira.

Samom reciklažom nije moguće izvući se iz ovog začaranog kruga i krize uzrokovane suludim gomilanjem plastike koja dospijeva u okoliš i na koncu završava u našim morima. Vrijeme je da se konačno svi – a u prvom redu korporacije i političari – počnemo oslobađati najezde plastike za jednokratnu upotrebu.