Tekst: Dominik Tomašević | Izvor: Dalmacija Danas | Foto: Županijska uprava za ceste Split

Skorim završetkom radova na prometnici Nerežišće – Vela Farska dobit će novi i najkraći prometni spoj između sjeverne i južne strane otoka Brača, između Supetra i Bola.

Županijska uprava za ceste Split je prethodnih godina rekonstruirala županijsku cestu od Bola do Murvice, izgradila dvije dionice ceste Nerežišće – Vela Farska duljine oko 7,5 km i sada završava radove na III. dionici, dugačkoj 3745 metara.

To je sve dio županijske ceste ŽC 6191 Nerežišća – Vela Farska – Murvica – Bol, ukupne duljine oko 20 km, a koja predstavlja najkraći spoj sjeverne i južne strane otoka Brača i povezuje Bol sa zapadnim dijelom Brača. Cesta ima veliki turistički i protupožarni značaj. Županijska uprava za ceste Split kao investitor započela je s radovima na izgradnji gornjega stroja III. dionice ceste Nerežišće – uvala Vela Farska, vrijednih oko 6.750.000 kn s PDV-om.

Izvođač radova je tvrtka Poduzeće za ceste Split, a nadzor obavlja Institut IGH. Asfalterski radovi bi trebali biti gotovi do kraja prosinca ove godine, a rok za završetak svih radova je veljača 2019.

U izradi je i idejni projekt za posljednju dionicu od uvale Vela Farska do Murvice, u duljini oko 5,5 kilometara, a početak građenja te dionice se predviđa 2020. godine. Podršku ovome projektu dala je i Vlada Republike Hrvatske na nedavnoj sjednici u Hvaru, 26. listopada. Projekte za dionicu koja se trenutno završava izradile su splitske tvrtke Geoprojekt i Conex. Trasa ceste ide izrazito teškim i strmim brdskim terenom, vrlo složenih geoloških uvjeta. U malo prostora svladana je visinska razlika od oko 300 metara. Radove na donjem stroju ceste izvodila je tvrtka Patrlji iz Podbablja.

– Od ostalih radova na otoku Braču istaknuo bih još rekonstrukciju krivina Malačnica i Babin Laz na županijskoj cesti od Supetra prema Splitskoj, rekonstrukciju dijela ceste Postira – Dol i obilaznicu Sutivana. Zajedno s općinom Pučišća pripremljen je i projekt izgradnje I. dionice ceste Pučišća – Povlja, duljine oko 5 kilometara – kaže Petar Škorić, ravnatelj Županijske uprave za ceste – Split.