Tekst: Ivica Đuzel / V.K. / HRT | Izvor: HRT | Foto: R.M.

Prve goste koji su stigli na Brač dočekale su raskopane ulice s obje strane otoka. Osim luka za nautičare, malih hotela i apartmana, grade se i bazeni. Privatni iznajmljivači ne štede kako bi se izdvojili iz mase i popunili kapacitete. Naime, srednja Dalmacija uvjerljivo prednjači po broju privatnih kreveta na Jadranu.

Čim se veliki bolski hoteli otvore, popune ih sportaši.

– 90 posto gostiju koje sada imamo su tenisači koji koriste naš tenis centar. Svih 26 terena je zauzeto, tako da smo jako zadovoljni. Cijela predsezona će proteći u tenisu, rekao je Vinko Martinić, direktor Hotela Elaphuse.

Otvaraju se i manji novi hoteli pa i baštinski visoke kategorije. Slavna Vila Giardino postaje Small luxury hotel i svojim gostima nudi noćenje u sobi u kojoj je 23. travnja 1875. na proputovanju Jadranom spavao austrijski car Franjo Josip Prvi.

– Ovo je naročito za goste iz Austrije koji su među najbrojnijima u destinaciji. Ini su izrazito sentimentalno povezano s monarhijom, Austrijom, Franjom Josipom, tako da je cijena sama po sebi neprocjenjiva, govori Markito Marinković, direktor TZ Bol.

S druge strane otoka, u Sutivanu, i službeno najboljoj autentičnoj primorskoj destinaciji, nema pada u rezervacijama. Ipak, da bi se izdvojila iz mase iznajmljivača, obitelj Jakšić gradi već drugi bazen za svoje goste.

– Zbog toga što smo primijetili, radi bolje cijene i bolje popunjenosti odlučili smo ovu godinu napraviti još jedan bazen. Imamo kapacitet od 7 apartmana i pomislili smo da bi to bila dobra investicija. S bookingom za ovu godinu smo zadovoljni, naglašava Mila Jakšić, iznajmljivačica iz Sutivana.

– Čula sam iz medija da je booking pao za 10 posto u odnosu na prošlu godinu, ali u razgovoru s privatnim iznajmljivačima,imamo povratne informacije da je booking na nivou prošle godine ili čak i bolji, istaknula je Tončica Tonšić, direktorica TZ Sutivan.

U svibnju će se u Sutivanu voziti još jedna međunarodna biciklistička utrka “Uvati vitar”. Već tada će većina privatnog i hotelskog smještaja biti popunjena. I tako, kažu nam otočani, sve do kraja listopada.

 

Video reportažu HRT pogledajte ovdje.