Predsjednik uprave Booking.com-a Glenn Fogel podnio je zahtjev za potporu vlade u prošli četvrtak.
Na pitanje hoće li biti otpuštanja na najvećem nizozemskom radnom stroju u proteklom desetljeću, on je odgovorio “vjerojatno”. „Radimo samo 15 posto onoga što smo napravili prošle godine”, rekao je Fogel, koji se upravo oporavio od korone.

Booking.com je tijekom deset godina porastao s 1.000 na 18.000 zaposlenika, od kojih 5.500 u Nizozemskoj. Točni uvjeti državne pomoći Booking.com-u nisu poznati. Prosječni prihod po zaposleniku je u Booking Holdingsu iznosi gotovo 47 tisuća eura godišnje. Ako Nizozemska za tri mjeseca putem programa SADA plati 90 posto zaposlenih od 5.500, Booking.com će stajati Nizozemsku desetine milijuna eura.

Radna snaga je već bila vrlo zabrinuta zbog predstojećeg kruga otpuštanja – prvog u povijesti multinacionalke, koliko znamo – jer Booking.com, koji se bori s dugom, do sada nije uspio dogovoriti socijalni plan sa sindikatima koji bi omogućuje odbačenim radnicima da lagano slijeću.

U Booking.com ICT odjelu u Amsterdamu rade djelatnici koji su više od osamdeset nacionalnosti , a otpuštanje bi imalo ozbiljne posljedice, posebno za brojne zaposlenike izvan Europske unije. Ako u Nizozemskoj u roku od tri mjeseca ne pronađu novi posao – što trenutno nije lak zadatak – gube dozvolu boravka i moraju napustiti zemlju sa svojim obiteljima.

Kako bi ograničili otpuštanja, Booking.com-ovo radničko vijeće zatražilo je od uprave da se odrekne naknada i otkupa vlastitih dionica. Booking.com najavljuje da je odbor prihvatio smanjenje plaće za 20 posto, ne komentirajući ostale naknade direktora.
Booking.com bi se mogao obratiti i američkim poreznicima. Ta tvrtka, koja je osnovana u studentskoj sobi u Enschedeu 1996. godine, dio je američke matične tvrtke Booking Holdings koja svojoj amsterdamskoj podružnici duguje više od tri četvrtine godišnjeg prometa u iznosu od 15 milijardi USD.

Primjetno je da unatoč godišnjoj dobiti od gotovo 5 milijardi USD u 2019. – Booking Holdings je opterećen velikim dugovima. Godišnje izvješće pokazuje da je na kraju prošle godine bilo 7,6 milijardi dolara duga na bilanci, u usporedbi s 6,3 milijarde dolara u gotovini.
Naime, u protekloj godini Booking Holdings potrošio je 8 milijardi dolara za otkup vlastitih dionica, što se radi vjerojatno radi manipuliranju cijenama svojih dionica. Sada, kada se ne samo broj rezervacija smanjio za 85 posto, već su se i cijene hotelskih soba srušile, akutni je problem nedostatak rezervi .