Mijenjamo nekoliko zakona koji će pomoću sektoru turizma najavio je Andrej Plenković na konferenciji za medije na kojoj je predstavio novi paket mjera pomoći gospodarstvu za suzbijanje utjecaja pandemije koronavirusa.

Plenković je također dodao kako je situacijama u turizmu najkritičnija jer nema kretanja, granice su zatvorene, svi su izolaciji, te tako nema niti turizma.

Tako će umjesto 3.250 kuna minimalne plaće za koju je prijavljeno 400.000 radnika, Vlada će osigurati plaću od 4.000 kuna te će platiti doprinose na taj iznos ( ukupno 5.460 kuna ).

Također, većina poduzeća na čije je poslovanje utjecala kriza s koronavirusom, bit će u iduća tri mjeseca oslobođena plaćanja poreznih obaveza.

Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan i koji će djelomično ili u cijelosti biti oslobođeni od poreznih obaveza za travanj, svibanj i lipanj.” Riječ je o porezu na dobit, porezu na dohodak te doprinosima. Način kako smo to zamislili slijedi logiku prvog kruga mjera, one tvrtke koje imaju pad prihoda od 20 do 50 posto imaju pravo na odgodu i obračunsku otplatu do 24 mjeseca bez kamata. Oni koji imaju manje od 20 oni su dovoljno čvrsti da iznesu ovu krizu. Oni koji imaju prihode manje od 7,5 milijuna kuna, to je 92, 93 posto svih hrvatskih poduzeća, većina njih, a imaju pad prihoda veći od 50 posto, njih ćemo u potpunosti osloboditi plaćanja poreznih obaveza. One koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna oslobađaju se porezne obveze proporcionalno u odnosu na pad prihoda u travnju, svibnju i lipnju” rekao je Plenković, prenosi Večernji list.

Treća mjera odnosi se na PDV, na način da se može odgoditi sve dok se ne naplate izdani računi. Također, Vlada će donijeti odluku da se najmanje 60 posto poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda naručuje od onih koji su proizvedeni u Hrvatskoj.

Sutra se predstavljaju mjere za sektor turizma

Točan popis svih drugi seta mjera za pomoć gospodarstvu saznat ćemo sutra, a kada će i ministar turizma Gari Cappelli predstaviti mjere za pomoć turizma, a koje će omogućiti putničkim agencijama, hotelijerima, iznajmljivačima, turističkim zajednicama da uopće prežive ovu situaciju

Burilović, HGK: Nitko ne može znati koliko će sve skupa trajati, ali važno je da Vlada sluša glas poduzetnike, struku i štiti radna mjesta

Drugi set mjera pokazuje da se ide u oslobađanje plaćanja doprinosa i poreza za tvrtke kojima je zbog krize poslovanje obustavljeno. To nas veseli jer smo svi na istom tragu, a Vlada prihvaća prijedloge i argumente koji dolaze od naših članica“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović osvrćući se na novi set mjera Vlade za spas gospodarstva.

Konkretno, uvaženi su zahtjevi naših Udruženja putničkih agencija, računovođa i cestovnog teretnog prijevoza. Poseban naglasak se stavlja na domaće resurse u poljoprivredi, a to je uvažavanje gospodarske politike koju HGK zagovara već desetljećima“, izjavio je Burilović, dodavši da je povećanjem davanja države za radnike na 4000 kuna poslana jasna poruka da je svima cilj zadržavanje likvidnosti privatnog sektora i radnih mjesta.