Tekst: M.R. | Izvor: index.hr

U posljednjih tjedan dana, otkako su na snagu stupile mjere zatvaranja ugostiteljskih objekata i neprehrambene trgovine, bez posla je ostalo više od pet tisuća ljudi.

“Na dan 20.03.2020. u evidenciji je bilo 135.501 osoba, na kraju dana 27.03.2020. u evidenciji je bilo 140.936 osoba što je u razdoblju 20.03. – 27.03.2020 povećanje za 5435 osoba”, odgovorili su nam iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Val otkaza je tek krenuo

No, val otkaza je tek krenuo. Mnogi koji su računali na vladine mjere za očuvanje radnih mjesta najvjerojatnije će u konačnici dobiti otkaz, zato što je, kako to kod nas obično ide, administracija maksimalno zakomplicirala proceduru, a i upitna je isplativost tih mjera. Više se, naime, isplati dobiti otkaz pa primati naknadu za nezaposlenost nego primati vladin minimalac na koji onda poslodavac mora još platiti poreze i doprinose, za koje, ako se radi o manjoj firmi, jednostavno nema novca.

Šezdeset posto firmi ima manje od pet tisuća kuna rezerve

Inicijativa Glas poduzetnika je među svojim članovima – mikro, malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima – provela anketu koja je pokazala katastrofalno stanje: njih gotovo 60% ima manje od 5000 kuna rezerve.

Dodatnih 20% ima manje od 20.000 kuna u rezervi, što je za bilo koju firmu s više od jednog zaposlenog nedovoljno za bilo kakav opstanak. Samo 11% poduzeća ima do 100.000 kn rezerve, ali među njih spadaju sigurno i one kojima su to mjesečni fiksni troškovi.

Situacija izgleda bezizlazno za velik broj firmi

Samo 6% poduzeća ima zalihe veće od 100.000 kuna. Uzevši u obzir da nemamo informaciju o veličini i rashodima tih firmi, potpuno je jasno da situacija za mnoge izgleda bezizlazno.

Vlada je najavila nove mjere, koje bi trebale biti predstavljene do kraja tjedna, no iz do sada predstavljenog, čini se da nisu shvatili pred kakvim problemima se nalazi cijela ekonomija, pa je teško očekivati mjere koje bi zaista spriječile katastrofu.