Tekst: D.G. | Izvor: Morski.hr

Vrijeme pandemije koronavirusa (COVID-19) mnogi ilegalni graditelji i uzurpatori prepoznali su kao idealno za bespravnu gradnju i gospodarske aktivnosti bez pravnog osnova na području pomorskog dobra. Najnoviji primjeri su u Bolu na Braču u blizini i na samoj plaži Zlatni rat, prepoznatljivom simbolu i biseru hrvatskog Jadrana. Prijave o tim događanjima, stigle su Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije putem online aplikacije projekta “Pomorsko je dobro” a evidentiralo ih je i komunalno redarstvo Općine Bol.

– Naime, nekoliko prijava odnosi se na korištenje pomorskog dobra bez pravne osnove na samom vrhu plaže Zlatni rat gdje se, kako se navodi u jednoj od prijava, uvođenje djelatnosti kitesurfinga mimo koncesijskog odobrenja pokušava progurati “na mala vrata” kao trotjedni humanitarni događaj u organizaciji Kluba jedriličara na dasci Bol i u suradnji sa slovenskim partnerom koji to čak oglašava i prodaje aranžmane za Zlatni rat na svojim web stranicama. Ovom prigodom ističemo kako kitesurfing nije obuhvaćen koncesijskim odobrenjem koje ima organizator jer predstavlja opasnost za kupače te nije u skladu s uvjetima zaštite okoliša i Planom upravljanja pomorskim dobrom Općine Bol. No, bez obzira na to, na samom vrhu Zlatnog rata je “niknula” oznaka zabrane kupanja zbog “zone kitesurfinga” – pojašnjavaju iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Osim tog primjera, na području Bjenaćica pored mosta “Mali rat”, općina Bol, devastirana je morska obala i podmorje s oko 30-tak kubika nasutog betona i tucanika kako bi se napravila ilegalna, privatna plaža. Komunalni redar evidentirao je nezakonite radove.

Upravni odjel za turizam i pomorstvo o oba navedena slučaja devastacije pomorskog dobra obavijestio je nadležne inspekcijske službe i čeka njihovo postupanje sukladno zakonskim ovlastima te kažnjavanje devastatora pomorskog dobra.

Kitesurf Zlatni rat