Poštovane čitateljice i čitatelji,
svi koji iz dana u dan pratite vijesti i sadržaje na portalu BOLinfo.hr, najprije vam želimo zahvaliti što nas pratite jer nam to daje poticaj da nastavimo raditi posao koji smo sa srcem započeli.

Portal BOLinfo.hr počeo je s radom u studenom prošle godine, s težnjom da postane novi medijski prostor za koji smo smatrali da Bolu nedostaje. Punih osam mjeseci rada, a točnije 248 dana iza nas, pokazalo je da smo itekako dobro procijenili, što dokazuje i vaša čitanost.

U najboljim danima portal BOLinfo.hr ima preko 3.900 posjeta dnevno, a zadnjih 30 dana posjetili ste nas 73.208 puta, u prosjeku 2.440 puta dnevno, što je premašilo sva naša očekivanja, pa čak i kapacitete objavljivanja sadržaja. Do sada u ovih osam mjeseci ili 248 dana s vama, otvorili ste nas 328.707 puta (prosjek 1.325 puta dnevno), objavili smo 785 članaka (u prosjeku više od 3 članka dnevno), 146 događaja u kalendaru, 4.677 fotografija. Vi ste napisali 1.304 komentara, a članke ste ocijenili 1.328 puta.

Naša redakcija ima tri stalna člana i nekoliko suradnika. Sve  troje stalnih članova imaju svoje druge, odnosno prve poslove. Radimo kako i koliko možemo, u čudnim i nekad nemogućim uvjetima.

Za portal BOLinfo.hr radimo potpuno volonterski, čak se i financiramo iz vlastitog džepa (dizajn i izrada portala, server, domena, održavanje, administracija, nadogradnje, Facebook stranica…). Nemamo sponzora, ne financira nas lokalna samouprava, dakle pokreće nas samo dobra volja kako bismo izvijestili, informirali i otvorili neke diskusije od javnog značenja za Bol.

Vaše primjedbe su nam također putokazi. Pametan čovjek uči iz kritika, nepametan ih ne želi niti čuti, nego nastavlja griješiti.

Uz mnoge pohvale, do sada smo čuli i neke pokude, primjerice, da smo negativni, tendenciozni, nelegalni (!?), da smo zapravo Facebook portal u čijim tekstovima ima pogrešaka…

Način prezentacije medijskog sadržaja je čitava znanost.

Svjesni smo da se ne možemo svima svidjeti i da u ovim mjesecima prvih koraka sigurno ima i pogrešaka. Pokušavamo i pokušavat ćemo i dalje teme obrađivati na način da sve strane kažu svoje viđenje stvari o temi o kojoj pišemo.

Tekstovi koje nam vi šaljete uređujemo (lektoriramo) gramatički i pravopisno bez mijenjanja teksta, no mi smo lokalni portal, ne mislimo da moramo sterilizirati jezik, obraćamo pažnju koliko je moguće.

Nemamo zaposlenog lektora. Nemamo prostor redakcije. Nemamo čak ni fizičke kolegije uredništva. Snalazimo se.

Rado citirana osoba u Hrvatskoj ovih dana je srebrni, odnosno zlatni hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić koji je na dočeku nakon osvojenog drugog mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji kazao: Hrvatska iznad svega!

Mi kažemo – Bol, javno dobro i istina iznad svega! Ne robujemo mitovima i ne podilazimo. Portal je tu kao poklon od nas vama mještanima Bola – platforma za sve. Takav je nastao i kao takav će nastaviti. U prvom obraćanju smo obećali biti objektivni i iznositi činjenice te ćemo tako i nastaviti. Svaku vijest prije objave službeno potvrdimo, to ponekad znači da ‘kasnimo’ s objavama, ali uvijek stojimo iza onoga što objavimo s pismenim dokazima.

Još uvijek istražujemo koji je najbolji način rada, koji sadržaji su najbolji sadržaji te kako i na koji način predstaviti sadržaj, pod uvjetom da bude točan i vođen principima novinarske etike.

Pokazalo se da su neke teme trenutno vruće teme za Bol, primjerice predložena izmjena prostornog plana i plana uređenja područja Borak-Potočine, kao i uređenje plaže Zlatni rat.

Vaš interes za ove teme bio je toliko velik da se spontano otvorio ‘forum’ čitatelja pa smo prirodno objavili mnoga pisma i stavove vas kao čitatelja, a koja smo smatrali stručnima i korektnima. Također smo tražili očitovanja nadležnih institucija što ćemo isto objaviti, a da svi imamo širi pregled situacije. Želimo da javnost zna istinu. Ne navijamo ni za koga niti za to imamo interesa, ne svrstavamo se, niti smo ikome neprijatelj.

Isto tako, jasno je da nemamo prostor za objavu baš svakog pisma koje nam pošaljete.

Dogovorom redakcije, odlučeno je da ćemo i ubuduće pisma i stavove čitatelja objavljivati isključivo kada je riječ o objektivnim pogledima na određenu temu te kada se o temi progovara jasno, argumentirano, jezikom poštovanja, bez napada ad hominem.  Tekstove  koji više nalikuju na osobne obračune nego na temu od javnog interesa ne možemo objaviti. Cijenimo posebno pogled struke, primjerice, svoja su nam mišljenja na određene teme do sada slali turistički djelatnici, ekonomisti, arhitekti…Dakle, svi su dobrodošli poslati svoje tekstove, a uredništvo će odlučiti jesu li zadovoljeni kriteriji za objavu.

Zbog zajedničkog i međusobnog poštovanja i uvažavanja također vas molimo da razina komunikacije u komentarima ispod tekstova na portalu i na Facebooku bude primjerena, bez vulgarizama, grubog prozivanja i vrijeđanja. Upućujemo na Uvjete korištenja i Pravila komentiranja na portalu.

Gradimo zajedno prostor medijske kulture i tolerancije, s vjerom u etiku, poštenje i međusobno poštovanje.

Još jednom od srca hvala svima koji nas pratite!

S poštovanjem,
Vaš Bolinfo.hr

Ivana, Sanja & Roni