Epidemiološka služba na našem otoku provjerila je stanje prvog pozitivnog na koronavirus na Braču, ušla je u trag svim njegovim kontaktima i kretanju proteklih dana i slijedom toga pokrenula propisane mjere i postupke.

Oboljeli te njegova supruga i sin stavljeni su u obaveznu 28-dnevnu samoizolaciju i pod stalnom su kontrolom lječnika.

Epidemiološka služba, Krizni stožer otoka i policija rekonstruirali su kretanje oboljelog i popraćeni su svi njegovi direktni kontakti slijedom čega je u samoizolaciju stavljeno još 18 osoba dakle van onih 5 koji su u redovnom postupku provođenja preventivne samoizolacije.

Rečenom procedurom utvrđeno je da se sporni put u Osijek o kojem se puno danas pričalo na društvenim mrežama zbio od 8. do 10. ožujka dakle tri dana prije osnivanja Stožera, jedanaest dana prije stupanja na snagu Odluke o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom prometu i dva tjedna prije donošenja i stupanja na snagu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj te da isti tako nema nikakvog utjecaja na pozitivan ishod testiranja na koronavirus.

Crveni Križ Brač organizirao je za sve obuhvaćene mjerom kojima to treba dostavu hrane, lijekova i higijenskih potrepština koju će provoditi bezkontaktno putem svojih interventnih timova.

Danas je preventivno zatvoren dio prostora u supetarskom Domu zdravlja (rentgen, laboratorij za pretrage krvi kao i dvije ordinacije obiteljske medicine) koje će sutra tijekom dana dezinficirati stručna i ovlaštena služba iz Splita te se njihovo redovno stavljanje na raspolaganje korisnicima očekuje odmah nakon blagdana.

Ovome treba dodati kako je u slučaju one druge osobe kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom riječ o starijoj ženskoj osobi, štićenici doma za stare i nemoćne osobe u Splitu kojoj je službeno mjesto boravišta u Pučišćima pa se slijedom toga statistički i vodi tako iako uopće ne boravi na Braču.

Slijedom svih ovih događaja Krizni stožer otoka Brača održao je danas sjednicu putem video-linka na kojoj su pod vodstvom epidemiologa, načelnika kriznog stožera i načelnika policije, predstavnici gradskog stožera CZ Supetar i svih općinskih stožera CZ našeg otoka dogovorili i usaglasili sva daljnja postupanja i procedure. Sve stanovnike otoka još jednom pozivamo na staloženost, zdravorazumsko ponašanje i striktno pridržavanje svih mjera koje su na snazi.

Pozivamo vas također da ne nasjedate na dezinformacije i poluistine već da pratite našu stranicu kao i da se pridržavate svih mjera koje su na snazi.