Bolski se karneval i ove godine barem dogodio – nešto drugačije i manje, uz poštivanje mjera i Tastamenat online, ali se ipak i jelo i pilo i plesalo i zabavljalo. Izgorio je i Jure Karnavol i ostali smo poslije utorka samo s medicinskim maskama, ali karneval je ove godine ostavio i jedan humanitarni poklon. 

Hrana koju je naručio Centar za kulturu Bol te vino koje su donirali Tonči Kukoč Bager i obitelj Marinković Bućo prodavali su se za potresom pogođeno područje.

Zajedno smo na bolskome karnevalu tako skupili 4500 kn koje je odmah uplaćeno za akciju koju donosimo u nastavku – nova kuća za novu obitelj upravo iz inicijative  – Federacija Europskih karnevalskih gradova obnavlja obiteljsku kuću u potresom razorenoj Baniji u Hrvatskoj. Općina Bol kao jedan od članova Federacije dodatno je podržala humanitarnu akciju i uplatila još 5500 kn te je naš zajednički doprinos za akciju 10 000 kuna.

U nastavku donosimo i sve detalje akcije koja prelazi granice Hrvatske i koju uskoro dovršavamo s ciljem stvaranja novog doma za još jednu obitelj. 

Općina Bol član je Federacije europskih karnevalskih gradova od 2012. godine. FECC Hrvatske nositelj je velike humanitarne akcije Federacije europskih karnevalskih gradova za pomoć jednoj obitelji na potresom pogođenom području. Izabrana je općina Majur i obitelj samohrane majke Jelene Sestrić- svi podaci u naknadnom izvještaju nakon provedbe akcije.

U nastavku je dopis molbe za sve članove FECC-a:

Dragi prijatelji u velikoj FECC obitelji -kao što ste svi čuli – Hrvatsku je nedavno pogodio razoran potres / 29.12. / 6.3. magnituda / 7 umrlih/. Ljudske žrtve i ogromne materijalne štete izazvale su ogromnu tugu i probleme, ali i predivne akcije, ljubav i solidarnost u cijeloj našoj zemlji i susjedstvu. Mnogi od vas su nas zvali i htjeli nekako pomoći. Na inicijativu naših dragih članova iz Ivanić Grada, a koji se nalaze samo 30 km zračne linije od epicentra potresa, imamo prijedlog za cijeli FECC, a svatko može odlučiti za sebe kako i koliko želi sudjelovati. Ideja je da FECC bude kum / pokrovitelj / spasitelj jedne porušene / oštećene kuće / jedne obitelji. Zajedno bismo skupljali donacije i pomogli spasiti jednu obitelj. Mi bismo to onda sve odradili i napravili i lijepu europsku i karnevalsku priču koja bi osim prekrasne geste bila i jedna lijepa promocija karnevalskog duha i FECC organizacije.

Naša zajednička humanitarna akcija – Federacija Europskih karnevalskih gradova obnavlja obiteljsku kuću u potresom razorenoj Baniji u Hrvatskoj. Dopredsjednik FECC-a Hrvatske, Željko Posilović i Karnevalska udruga Žaba iz Ivanić Grada na čelu sa Suzanom Lovrenščak, pomoći će nam izabrati pravu adresu, kuću i obitelj kojoj možemo zajedno pomoći. Našim je članovima iz Ivanića podršku naravno odmah pružio i njihov gradonačelnik Javor Bojan Leš potvrdivši tako Ivanić Grad za glavnog nositelja humanitarne akcije.

Ovih smo dana rješavali papirologiju i poštujući službenu proceduru otvorili poseban račun i ishodili sve dozvole za humanitarnu akciju FECC-a. U prilogu je službeni izvod za plaćanje, a broj računa i podatke donosimo u nastavku. Hvala unaprijed.

Naziv primatelja: FECC POTRES BANIJA – FAŠNIČKA UDRUGA “ŽABA” IVANIĆ GRAD
IBAN PRIMATELJA: HR6723400091511111098
SWIFT CODE: PBZGHR2X
ADRESA PRIMATELJA: Eduarda Babića 4, 10310 Ivanić Grad, Hrvatska
Privredna banka Zagreb

Kontakt: FECC Croatia
Ivana Bošković
Predsjednica FECC Hrvatska
+385993161468 
[email protected]
Podržao FECC International Board