Objavljena su dva natječaja za energetsku obnovu i fotonaponske elektrane.

Prvi je Javni poziv FZOEU za energetsku obnovu kuća koji uključuje i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, koji se odnosi na fizičke osobe tj. obiteljske kuće prema zadanim parametrima.

Najviši iznos opravdanog troška je 91.250 kn prema, a postotak sufinanciranja ovisi o području:

  • 80% opravdanih troškova, odnosno najviše 73.000,00 kuna na područjima posebne državne skrbi i prvoj skupini otoka,
  • do 60% opravdanih troškova, odnosno najviše 54.750,00 kuna na brdsko- planinskim područjima i drugoj skupini otoka,
  • do 40% opravdanih troškova, odnosno najviše 36.500,00 kuna na ostalim područjima Republike Hrvatske

Bitno je napomenuti da pravo za sudjelovanje na natječaj za fotonaponske elektrane imaju obiteljske kuće energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj.

Podnošenje prijava na Poziv započeo je 14. listopada 2021. godine u 9:00 sati što znači da imamo 30 dana za pripremu projekata.

Javni poziv: https://www.fzoeu.hr/docs/165/Javni%20Poziv%2015.9.2021..pdf

Drugi natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije za Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije. Na natječaj može aplicirati svaki pravni subjekt, javni ili privatni, komercijalna ili nekomercijalna organizacija te nevladina organizacija osnovana kao pravna osoba u Hrvatskoj.

Visina sredstava ovisi o veličini poduzeća kao i nekim drugim parametrima.

Ono što je bitno napomenuti i na što je potrebno posebno staviti okus, je da su stope bespovratnih sredstava za subjekte koji se ne bave gospodarskim djelatnostima:

  • Za javne subjekte koji predlažu projekte, a koji ne spadaju pod odredbe o državnim potporama (tj. Uredbu 651/2014 i njezine izmjene i dopune), stopa bespovratnih sredstava iznosi 85% ukupno prihvatljivih troškova u sklopu projekta, bez prekoračenja maksimalnog iznosa koji se može odobriti za projekt.
  • Za nevladine organizacije koje predlažu projekte, a koje ne spadaju pod odredbe o državnim potporama (tj. Uredbu 651/2014 i njezine izmjene i dopune), stopa bespovratnih sredstava iznosi 85% ukupno prihvatljivih troškova u sklopu projekta, bez prekoračenja maksimalnog iznosa koji se može dodijeliti za projekt.
  • Za javne subjekte i nevladine organizacije koje predlažu investicijske projekte povezane s gospodarskom djelatnošću, stopa bespovratnih sredstava utvrdit će se u skladu s pravilima o državnim potporama.

Krajnji rok za prijavu projektnih prijedloga je 29. studenoga 2021. godine u 12:00 sati

Detaljna dokumentacija natječaja nalazi se na: https://eeagrants.hr/povecanje-kapaciteta-za-proizvodnju-solarne-energije-2/