Donosimo više detalja sa 3. sjednice Vijeća Općine Bol koja se održala u petak navečer, kao i izjave i komentare načelnika, predsjednika Vijeća i oporbenih vijećnika.

Na samoj sjednici je nedostajao jedan član vijeća Mate Petrić, tako da vladajuća većina nije u momentu glasovanja imala većinu za izglasavanje. Namjera je bila da se krene s raspravom vezanom za naknade za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru. No, rasprave nije bilo.

Pitali smo načelnika općine Bol Tihomira Marinkovića i predsjednika Vijeća  Matka Bakovića što se točno događalo.

Predsjednik vijeća Matko Baković nam je opisao trenutnu situaciju s predviđenim projektima, te planirane prihode Općine na koje značajno utječu prihodi od same naknade za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru. Prema trenutačnim procjenama i situaciji predsjednik Vijeća Matko Baković smatra da za realizaciju predviđenih projekata nedostaje više od  1,4 milijuna kuna. Povećanjem komunalnih naknada objektima na pomorskom dobru, ponajviše štandovima na početku šetnice koje bi prema planu zamijenile nove kućice, ostvarili bi se preduvjeti za uređenje i stjecanje zemljišta na početku šetnice, gdje bi se napravio manji trg, te bi se tako riješila vizualna problematika početka šetnice, smatraju predsjednik Vijeća Matko Baković i načelnik Tihomir Marinković. Osvrnuli su se i na oporbu  koja po njihovom mišljenu ne poznaje dovoljno procedure, koristi se dezinformacijama kao argumentima, a sve zbog nepravovremenog i netočnog informiranja, što smatraju uzrokom ovakvih situacija i kašnjenja, a  sve na štetu same Općine. Smatraju da bi svakom općinskom vijećniku sama Općina trebala biti prioritet, a ne razni privatni interesi i grupacije. Predsjednik Vijeća smatra ako se trenutni prijedlozi ne izglasaju, Općina onda treba izbaciti određene projekte radi nedostatka proračunskih sredstava.

I načelnik i predsjednik Vijeća rekli su kako su željeli da se još jednom pojasni i porazgovara  o naknadi za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru, te da je svatko mogao komentirati i davati prijedloge, no, tvrde, oporbu to nije zanimalo.

Komentar smo zatražili i od oporbenih vijećnika Katarine Marčić i Tončija Buljana.

Vijećnica Katarina Marčić i vjećnik Tonči Buljan smatraju da dogovor od prošle sjednice o sadržaju današnje sjednice nije poštovan što se ne događa prvi put, te ne pridonosi uvažavanju, dijalogu i konstruktivnosti Vijeća. Jedan od razloga za kratku sjednicu u petak navečer, kao i drugačiji dnevni red,  vijećnica Marčić pripisuje i  nedostatku vladajućeg vijećnika, čime se gubi većina u Vijeću. Vijećnica Katarina Marčić i vijećnik Tonči Buljan ne vjeruju da u rješavanju pitanja naknade za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru kumuju interesi i prijateljstva, već navode da su oni uz članove svoje liste protiv prijedloga naknada iz razloga što ih smatraju nelogičnim, neprimjerenim i nepravednim. Pa tako vijećnica Marčić navodi primjer kioska na početku šetnice koji je po kvadraturi veći, a plaća manju naknadu od samih štandova. Oboje navode i primjere na Zlatnom ratu gdje objekti iste kvadrature koji se nalaze jedan do drugog plaćaju značajno različitu naknadu, pa tako dok netko plaća 205 000 kuna, drugi do njega plaća skoro 10 puta manje. Smatraju i problematičnom visinu naknade samog Aqua parka na Zlatnom ratu koji prošlo ljeto nije realiziran, te je tako Općina završila ne samo bez traženih 1,2 milijuna kuna, već i bez stalnog prihoda koji je donosio više od 700 000 kuna Općini. Rješenje vide u konstruktivnoj raspravi s formiranjem zona prema kojima bi se naplaćivale naknade, tako da objekti iste ili slične kvadrature koji se nalaze u neposrednoj blizini jedan drugoga plaćaju slične naknade.

Zaključak: Ogledni primjer ovakve situacije je i prijedlog Mije Mijića vezan za terasu na biljetarnici kina koji se konstantno odgađa i koji je možda općinski gledano banalan, ali za gospodina Mijića koji čeka rješenje svog zahtjeva već nekoliko godina, iako postoji konsenzus oko njegova rješavanja, sigurno nije.

Uskoro bi trebao biti nastavak sjednice ili nova sjednica (još nismo sigurni kako će se ovo danas evidentirati) o kojem ćemo detaljno izvijestiti. Pošto je sezona pred vratima, a i mještanin Mijo Mijić čeka već nekoliko godina na rješavanje svojeg zahtjeva, nadamo se da će se politički ili osobni antagonizmi staviti sa strane te donijeti što pravednije rješenje na korist svih mještana, jer ipak Vijeće postoji zbog mještana.