Tekst: Roni Marinković

Unatoč očekivanju čitatelja i interesu javnosti, portal BOLinfo.hr ne može izvijestiti o radu lokalne samouprave jer niti nakon višestrukih ljubaznih molbi portal nije od Općine Bol dobio ni materijale kao ni poziv na sjednicu općinskog vijeća, iz nepoznatih razloga. Portal ima važeći dopis o dopuštenju nazočiti sjednicama koji nije opozvan niti smo na bilo koji način obaviješteni o održavanju posljednje 3. sjednice, nije stigao poziv na sjednicu kao ni materijali.

Na dopis Općini, poslan prije 9. sjednice Vijeća, koji je upućen kao podsjetnik i molba da nam se i dalje šalju materijali i pozivi, a za koju također nismo dobili poziv ni materijale, ali smo znali da se održava pa smo nazočili, do danas nismo dobili odgovor.

Na drugi dopis, poslan nakon 10. sjednice Vijeća, kojim smo opet pitali isto, također do danas nismo dobili odgovor, odnosno nismo ni za 11. sjednicu Vijeća Općine Bol dobili poziv ni materijale.

U nastavku prilažemo mail predsjednika Vijeća u kojem nam se dopušta nazočiti sjednicama te oba maila u kojima molimo za poziv i materijale za sjednice, a koji su upućeni načelniku i predsjedniku Vijeća i na koje do danas nismo dobili odgovor.

Može se opravdati time da je poziv objavljen na stranicama Općine, međutim, osim što se poziv objavi u zadnji trenutak, moramo priznati da se ne osjećamo dobrodošlima. Na telefonski upit zašto ne dobivamo pozive i materijale, dobili smo samo kratak odgovor od pročelnika da su tako odlučili načelnik i predsjednik Vijeća.

Možda je problem što mi pišemo činjenice i samo provjerenu istinu, dok drugi ‘nezavisni’ portal za pisanje ‘podobnog’ prima i primio je od Općine Bol samo u zadnje 3 godine preko 126.000 kn:
za 2016. – 27.000 kn + PDV = 33.750 kn
za 2017. – 34.500 kn + PDV = 43.125 kn
u 2018. će primiti: 39.600 kn + PDV = 49.500 kn

Uz plaćanje ‘nezavisnom’ portalu, Općina Bol plaća svoju web stranicu i objave na istoj, drugoj tvrtki (Felidae d.o.o. iz Supetra), godišnje 32.400 kn + PDV = 40.500 kn. Dakle u 3 godine, od 2016. do 2018., ukupno preko 120.000 kn.

Mi ćemo se i dalje truditi koliko možemo i dalje pisati istinu te objavljivati sve što pošaljete, a u skladu je s uvjetima korištenja portala BOLinfo.hr, i to bez primanja donacija od Općine Bol kako bi i dalje uistinu ostali nezavisni.

Zbog svega navedenog, portal BOLinfo.hr morat će se obratiti Povjerenici za informiranje kao i Ministarstvu uprave Republike Hrvatske budući da lokalna samouprava tj. Općina Bol navedenim postupanjem krši elementarne medijske slobode i uskraćuje javnosti pravo na informacije što je nedopustivo.

Poslano: Petak, Ožujak 23, 2018 11:30
Prima: [email protected]
Predmet: RE: Za Predsjednika vijeća – molba za prisustvovanje sjednicama

 

Poštovani !

Naravno da možete sudjelovati sjednicama općinskog vijeća u svojstvu predstavnika javnih medija.

Iduća sjednica se održava u ponedeljak, 26. ožujka 2018. sa početkom u 18.00 sati.

Ovaj put vam nismo pripremili materijale za sjednicu ali u buduće ako ste zainteresirani dolaziti na sjednicu onda ćemo vam osigurati i materijale.

S poštovanjem
Matko Baković

Datum: 12.9.2018 13:51
Prima: Tihomir Marinković; Matko Baković; Stipe Karmelić

Poštovani,

S obzirom da od osnutka portala imamo dozvolu prisustvovanja sjednicama vijeća kao lokali medij, molimo vas da nam i dalje dostavljate pozive i materijale na  sjednice općinskog vijeća što smatramo da je u interesu javnosti.

S poštovanjem,
Roni Marinković

BOLinfo.hr Portal
Uredništvo portala

Datum: 5.11.2018 10:37
Prima: Tihomir Marinković; Matko Baković

Poštovani, 

portal BOLinfo.hr postoji točno godinu dana, te smo u pojedinim temama već ostvarili suradnju s Općinom Bol.

Smatramo da se nenamjernim propustom dogodilo da nismo dobili obavijest o održavanju sjednice Vijeća Općine Bol koja je održana 31. listopada 2018. godine.

Stoga Vas ljubazno molimo da na adresu našeg portala BOLinfo.hr pravovremeno dostavljate obavijesti o održavanju sjednica Vijeća Općine Bol.

S poštovanjem,
Roni Marinković

BOLinfo.hr Portal
Uredništvo portala

PREDMET: PRISTUP INFROMACIJAMA – UGOVORI O MATERIJALNIM USLUGAMA

 

Općina Bol ima sklopljene ugovore o materijalnim uslugama (usluge informiranja, usluge objave službenih akata, oglasa i natječaja te drugo) sa tvrtkama Felidae d.o.o. iz Supetra i PRESS SERVIS d.o.o. iz Splita.

Temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji između općine Bol i tvrtke PRESS servis d.o.o. iz Splita iz 2016. godine, za usluge izdavača web portala www.boljani.info putem kojeg se svakodnevno objavljuju informacije i obavijesti o događanjima u općini ili od interesa za stanovnike općine isplaćeno je ukupno 27.000,00 kuna.

Temeljem predmetnog ugovora obveze  izdavača su:

-izvještavanje sa sjednica općinskog vijeća, izvještavanje sa sjednica ili objavljivanje zaključaka odbora i povjerenstva općinskog vijeća, objavljivanje oglasa i obavijesti koje općina javno objavljuje na svojim oglasnim pločama, praćenje aktivnosti u općini vezano uz državne praznike, a posebno uz Dan općine, praćenje događanja i aktivnosti u općini radi boljeg informiranja javnosti (javne rasprave, skupovi građana, referendumi, izbori, natječaji i sl.).

Temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji između općine Bol i tvrtke PRESS servis d.o.o. iz Splita iz 2017. godine, za usluge izdavača web portala www.boljani.info  isplaćeno je ukupno 34.500,00 kuna.

Temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji između općine Bol i tvrtke PRESS servis d.o.o. iz Splita iz 2018. godine, za usluge izdavača web portala www.boljani.info  do sada je isplaćeno ukupno 20.625,00 kuna, a ukupna vrijednost ugovora za 2018. godinu je 39.600,00 kuna.

Usluge tvrtke PRESS SERVIS d.o.o. su plaćene preko konta 23233 usluge promidžbe i informiranja.

Temeljem Ugovora o održavanju web stranice www.opcinabol.hr i između općine Bol i tvrtke Felidae d.o.o. iz Supetra iz 2014. godine, za usluge održavanja web stranice u 2016. godini tvrtki Felidae d.o.o. je  isplaćeno ukupno 32.400,00 kuna.

Pod održavanjem web stranice podrazumijeva se:

-objavljivanje svih sadržaja koje naručitelj pošalje, administracija web servera i mail servera kojeg koristim naručitelj, unaprjeđenje web stranice, izrada službenog glasnika Općine Bol.

Temeljem Ugovora o održavanju web stranice www.opcinabol.hr i između općine Bol i tvrtke Felidae d.o.o. iz Supetra iz 2014. godine, za usluge održavanja web stranice u 2017. godini tvrtki Felidae d.o.o. je  isplaćeno ukupno 32.400,00 kuna.

 Temeljem Ugovora o održavanju web stranice www.opcinabol.hr i između općine Bol i tvrtke Felidae d.o.o. iz Supetra iz 2018. godine, za usluge održavanja web stranice u 2018. godini tvrtki Felidae d.o.o. do sada je isplaćeno ukupno 10.800,00 kuna, a ukupna vrijednost ugovora za 2018. godinu je 32.400,00 kuna.

Usluge tvrtke Felidae d.o.o. su plaćene preko konta 23238 računalne usluge, 23233 usluge promidžbe i informiranja i 23235 zakupnine i najamnine.

S poštovanjem,
Službenik za informiranje:
Stipe Karmelić