Ususret Bolskoj fjeri, Danu Općine Bol i državnom prazniku održana je u subotu 3. kolovoza 2019.g. svečana sjednica Vijeća Općine Bol u hotelu Elaphusa.

Načelnik Tihomir Marinković istaknuo je kako Općina nastoji i dalje raditi na povećanju kvalitete života mještana. Čestitao je Bolsku fjeru, Dan Općine Bol i državni praznik mještanima i svim prisutnim gostima. Naveo je kako je u ovoj godini završeno uređenje bolskog vrtića koji sada može primiti još jednu jasličku grupu te da su davanja Općine Bol za novorođenčad jedna od najizdašnijih u Hrvatskoj što doprinosi demografskoj obnovi mjesta. Također je rekao da je uređena plaža Zlatni rat s novih 17 montažnih objekata te da vjeruje da za proglašenje plaže Zlatni rat najljepšom plažom svijeta nisu zaslužne samo prirodne ljepote već i uređenost plaže. Spomenuo je i sve bolje uvjete za đake u osnovnoj i srednjoj školi u Bolu. Za osnovnu školu Općina je izdvojila 250 tisuća kuna ove godine dok je za srednju školu izdvojila 400 000 kuna. Općina je također financirala i 4. po redu WTA teniski turnir kao i festival kulture Imena.

Godišnja nagrada za poseban doprinos u kulturi dodjeljena je Marku Boki, za organizaciju street art festivala Graffiti na Gradele koji se ove godine održao 8. put.

Marko Boko svima je čestitao fjeru, Dan Općine i državni praznik, zahvalivši vijećnicima na nagradi te je posebno zahvalio ravnateljici Centra za kulturu Općine Bol Ivani Bošković Ivičić jer je vjerovala u organizatore festivala i festival pa je ova nagrada, kako je Boko rekao, i njezina nagrada. Isto tako, obećao je da će iduće izdanje festivala biti još bolje i još kvalitetnije. Čestitke Marku Boki u ime redakcije portala BolInfo!

Službeno obrazloženje dodjele Godišnje nagrade Općine Bol

Marko Boko je napunio 29 godina i svoj aktivni angažman u zajednici započeo je još kao predsjednik učeničkog vijeća Srednje škole „Bol“, u ime kojega smo Bol često predstavljali na raznim nacionalnim i regionalnim događanjima.
Po odlasku u Zagreb na Fakultet političkih znanosti, Marko se aktivno uključio u rad niza organizacija i građanskih inicijativa, a bio je i član Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu te je ujedno i osnivač Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti.

Tijekom studiranja bio je predsjednik Mladih europskih federalista, a tada je Bol ugostio i veliki međunarodni seminar na kojem je sudjelovalo preko 50 mladih iz cijele Europe.

Marko je potom postao i predsjednikom Mreže mladih Hrvatske, odnosno krovne organizacije mladih u Hrvatskoj, nakon čega je izabran i za predsjednika Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske – najvišeg savjetodavnog tijela za mlade premijeru Republike Hrvatske.
Po završetku mandata na nacionalnoj razini, Marko je s najviše glasova u cijeloj Europi izabran u Savjet za mlade Vijeća Europe, gdje je član upravnog odbora, a ujedno je riječ o najvišem savjetodavnom tijelu po pitanju mladih u Vijeću Europe.

Marko je profesionalno angažiranU Uredu Europskog parlamenta u Zagrebu, a radi na području političkog marketinga, PR-a i kriznog komuniciranja.

Marko je i organizator međunarodnog mural i glazbenog festivala Graffiti na gradele u Bolu.

Riječ je o projektu iza kojeg stoji upornost i vizija Marka i njegovog tima, koji nisu odustajali ni nakon početničkih kritika, nedostatnih sredstava ili bilo koje druge logističke zapreke na koje se ljeti može naići na otoku.

Rijetko tko je mogao pomisliti da će 2017. godine Graffiti na gradele biti uvršten u top 10 svjetskih street art manifestacija te da će biti proglašen i najboljim boutique festivalom u Hrvatskoj.

Ruševna Bijela kuća, razbijeno staklo i smeće svake godine u potpunosti nestanu kada Marko i ekipa stignu, a mjesto koje je pusto i bez svjetla postaje šareno i osvjetljeno mjesto druženja i zabave mladih iz cijele Hrvatske i regije, koje po danu posjeti nešto više od 2000 posjetitelja.

Festival je postao sveprisutan u medijima, na društvenim mrežama, po jumbo plakatima po Hrvatskoj, a podržavaju ga velike domaće i međunarodne tvrtke, koje su uvidjele potencijal u tom projektu i svojim sredstvima omogućavaju njegov daljnji razvoj.

Riječ je o potpuno neprofitnom i volonterskom projektu, u kojem se Marko i njegov tim mladih trude prikupljanim sredstvima pokriti troškove organizacije i realizacije festivala, što je na otoku ogroman izazov. Desetine domaćih i nacionalnih izvođača, honorari glazbenicima, smještaj, put, prehrana, materijali, produkcija, transport – sve to izrazito puno košta, no projekt jača i sve je održiviji na volonterskoj bazi.

Zbog ovog projekta Bol se stavio na mapu na kojoj nikada ne bi bio, privlači medijsku pozornost koju nikada ne bi imao te ugošćuje popularne izvođače koje nikada ne bi ugostio.

Dodjela Godišnje nagrade Općine Bol Marku Boki je ujedno dodatan poticaj svim mladima u Bolu da postanu aktivni građani i sa svoje vrijeme, znanja i iskustva ugrađuju u našu zajednicu.