U četvrtak, 5. 8. u dvorani Prve dalmatinske vinarske zadruge održana je svečana sjednica Vijeća općine Bol povodom blagdana Gospe od sniga i Dana općine Bol, a obilježen je i  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Sjednicu je nakon himne i minute šutnje za poginule otvorio i vodio predsjednik Vijeća Tonči Buljan te svima nazočnima kao i svim mještanima i gostima općine Bola čestitao Bolsku fjeru, Dan općine i veliki državni praznik.

Prisutnima se govorom o planovima, projektima i trenutnim aktivnostima uz čestitke za praznik obratila i načelnica općine Bol, Katarina Marčić kao i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog sabora Danica Baričević.

Na sjednici se svake godine dodjeljuju javna priznanja onima koji su u proteklom razdoblju postigli rezultate od značaja za općinu Bol.

Na temelju članka 23. odluke o javnim priznanjima općine Bol načelnica općine Bol je donijela odluku o dodjeli tri zahvalnice za iskazanu profesionalnost, predanost i humanost u spašavanju ljudskog života, a dobili su ih: 

Mario Pavišić – poznanik unesrećenog koji je bio na lokaciji i prvi reagirao te Nikola Topalović i Zoran Karninčić – članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bol. Podsjetimo da su  bolski vatrogasci u noći 30. lipnja 2021., točnije u 3 sata ujutro, a nakon dojave centra 112 o unesrećenome na Velome mostu u Bolu, već nakon dvije minute bili na lokaciji i do čekanja Hitne pomoći iz Gornjeg Humca uspješno reanimirali stranog državljanina koji je bez svijesti i znakova života izvučen iz mora. 

Brz dolazak vozila i vatrogasaca. a koji opet potvrđuje važnost stalnog dežurstva DVD-a Bol kao i kvalitetu naših vatrogasaca, potom i prava reakcija i postupak prije dolaska Hitne pomoći, doveli su do toga da je čileanski državljanin danas živ i u fazi oporavka te da je tragična smrt u bolskoj luci ipak spriječena. 

Vijeće općine Bol je na 4/2021. sjednici dana 22. srpnja 2021. godine donijelo odluku o dodjeli jednog javna priznanja i to: Javno priznanje  – Nagrada za životno djelo – pokojnom Luki Jugoviću Piruli, za cjelokupno postignuće iz područja kulture kojima je doprinio razvitku i ugledu općine Bol. 

U ime pokojnog Luke nagradu su primili supruga  Elfi i sin Viktor.

Viktor Jugović zahvalio je u ime nagrađenih i emotivnim se govorom prisjetio oca Luke.

Obrazloženje Lukine nagrade donosimo u nastavku.

Prigodno druženje nastavljeno je uz glazbu pokojnog Luke Jugovića Pirule.

Podsjetimo da je svečana sjednica zbog epidemioloških mjera i situacije održana u najmanjem mogućem sastavu uz nagrađene, zatim ravnatelje i voditelje općinskih ustanova i institucija, bolskog župnika te načelnicu, predsjednika i vijećnike.

Na temelju članka 6 i 7 Odluke o javnim priznanjima općine Bol (Službeni glasnik općine Bol 4/09 i 7/09), vijeće općine Bol je na 4/21 sjednici dana 22. srpnja 2021. godine donijelo

ODLUKU

O DODJELI NAGRADE OPĆINE BOL ZA ŽIVOTNO DJELO

Članak 1.

Nagrada općine Bol za životno djelo se posmrtno dodjeljuje Luki Jugoviću Piruli za cjelokupno postignuće u oblasti kulture koje predstavlja izuzetan doprinos razvitku i ugledu općine Bol.

Članak 2.

Nagrada se dodjeljuje u obliku plakete i novčane nagrade kojom će se snositi troškovi postavljanja spomen ploče na grobu pokojnog Luke.

Članak 3.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Službenom glasniku općine Bol.

Obrazloženje:

Luka  Jugović Pirula rođen je 1937. god. u Bolu. Njegovo djetinjstvo i mladenačko vrijeme, provedeno u Bolu, obilježeni su skromnim životnim uvjetima i njegovim nestašlucima prihvaćenima sa simpatijom čak i onih na koje su se odnosili.

Lukina mama Momulina, pape Toni, kao i brat Pjerin legendarni su likovi ne samo čestite obitelji Jugović nego i bolske pučke povijesti.

Luka kao dječak pokazuje mnoge sklonosti, a nadasve prema glazbi. Osjećajući potrebu za glazbenim obrazovanjem, odlazi u Split gdje pohađa Glazbenu školu Josipa Hatzea i završava dva pripremna razreda za kontrabas. Potom maturira na Odjelu za teoriju i gudače Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Nakon završetka školovanja, 1967. god., vraća se u Bol i zapošljava u Osnovnoj školi gdje predaje glazbenu kulturu. Ujedno osniva tamburaški orkestar, vodi dječji i mjesni zbor.

U samo godinu dana rada svojom prisnošću, umijećem i znanjem postiže izvanredne rezultate što ga potvrđuje kao iznimno nadarenog  i stručnog  pedagoga.

Iz Bola odlazi u Beč gdje je na Hohschule für Music und darstellende Kunst 1972. god. diplomirao kompoziciju, a 1976. god. medijsku kompoziciju. Na istoj visokoj školi ostaje raditi kao asistent.

Na Volkshochschule u Beču predaje klavir, gitaru, flautu i električne orgulje, vodi orkestar i ujedno predaje u gimnaziji.

Slobodan je kompozitor. Uz pedagoški, bavio se i skladateljskim radom. Autor je nekoliko komornih djela za koje je dobio brojne nagrade i priznanja.

Među kojima: Međunarodnu TV nagradu 1978. god. za komornu glazbu i 1981. god. Nagradu Theodor Körner-Stiftungs za veliki orkestar.

U  Mozartovoj 1986. godini na međunarodnom natječaju pod pokroviteljstvom grada Beča, od  pristiglih  770  dijela, Luka je dobio posebnu nagradu za simfonijsko djelo Alla turka für groβes Orchester nach einem Thema v. W. A. Mozart. Nagradu mu je osobno uručio predsjednik Republike Austrije dr. Rudolf  Kirchschläger.

Djeloje izvedeno u povodu godišnjice rođenja toga velikog skladatelja i prigodom ponovnog otvaranja preuređene koncertne dvorane Musickverein, uz kompozicijeGerschwina i Rahmaninoffa, uz najavu: Luka J. Pirula von Bol auf  Insel Brač.

Skladba je izvedena i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

S njegovom kompozicijom  Nostalgija otvaraju  se  tradicionalne  Bečke ljetne igre.

Ali, kod Luke prisutna je još jedna nostalgija – za njegovim Bolom, kojoj ne može odoljeti. Stoga se 2006. god. vraća svojim korijenima u rodnome mjestu gdje nalazi mir i spokoj umirovljeničkih dana.

Ipak, ne može bez glazbe, prebire stalno po svom starom pianinu. Inspiriran svojim Bolom, sklada mu u zahvalnost Sedam bolskih impresija.

Luka je bio član Društva  hrvatskih  skladatelja.

Narušena zdravlja, Luka završava u bolnici i nakon 12 dana hospitalizacije umire 17. kolovoza 2017.godine.

Brojne njegove kompozicije izvedene su na koncertima, radiju i televiziji te snimljene na nosačima zvuka.

Bravo Maestro!

Vjerujemo da se zvuci tvojim nota razliježu svemirskim prostranstvima i da su Bogu mile tvoje glazbene bravure.

Zato ti općina Bol dodjeljuje Nagradu za životno djelo.

Klasa:021-05/21-01/146
Ur.broj: 2104/21-02/01
Bol, 23. srpnja 2021.

Predsjednik vijeća
Tonči Buljan