Potpore koje svake godine Turistička zajednica Bol dodjeljuje manifestacijama i događanjima važna su financijska injekcija i poticaj kako postojećim manifestacijama, tako i onima koje su tek u začetku i imaju tendenciju da se razviju, te taj način doprinesu kulturnoj, sportskoj i turističkoj ponudi Bola.

Ove je godine na natječaj za dodjelu potpora iz programa “Potpora za turističke manifestacije u 2018. godini”  Turistička zajednica Općine Bol dodijelila ukupno 43 tisuće kuna, za sedam od ukupno devet prijavljenih manifestacija.

Potporu su dobili: Međunarodna dječja olimpijada Bol koju provodi Unisport iz Splita – 10.000; Centar za kulturu Općine Bol je po 8.000 kuna dobio za Božićni grad te za program Večeri lokalne kulture, udruga IMENA za svoj festival 7.000 kuna, Backgemon Tavla Klub 3.000 kuna, Športsko društvo Bol 5.000 kuna, dok je manifestacija Grafiti na gradele dobila 2.000 kuna.

Iz knjižnice se žale na nepoštivanje procedure

Nakon završenog natječaja, redakciji BOLinfo.hr javila se ravnateljica bolske knjižnice “Hrvatska čitaonica” Jadranka Nejašmić, žaleći se na nepoštivanje procedure u provođenju natječaja.

Naime, iako je “Hrvatska čitaonica” pravovremeno predala svoju prijavu za projekt “Terra Croatica –  Bročko blogo”, knjižnica nije u popisu odobrenih financiranih manifestacija.

Ravnateljica knjižnice tvrdi da vijećnici prilikom donošenja odluke na sjednici 9. travnja uopće nisu bili upoznati sa projektom koji je knjižnica prijavila “Terra Croatica – Bročko blogo”.

Tvrdi da je tek nakon njezinog zahtjeva za obrazloženjem o odbijenom prijedlogu, direktor Turističke zajednice Markito Marinković “Hrvatskoj čitaonici” dostavio Ugovor o sufinanciranju manifestacije od 2.000 kuna.

Ovo nije odluka vijeća već pojedinaca i zloupotreba je ovlasti – tvrdi ravnateljica knjižnice, žaleći se na proceduralnu nepravilnost i na minimalna sredstva koja su u konačnici dodijeljena “Bročkom blogu”.

Direktor TZ: „Bročko blogo“ nije manifestacija, ali smo prepoznali vrijednost projekta

Za komentar smo pitali direktora Turističke zajednice Bol Markita Marinkovića.

Projekt „Terra Croatica – Bročko blogo“ nije manifestacija, te nije ni zadovoljavao uvjete da bi bio razmatran u okviru ovog natječaja za manifestacije, zbog toga o njemu vijeće nije niti odlučivalo. No, smatramo ovaj projekt hvalevrijednim, i stoga mu je Turistička zajednica Bol dodijelila potporu od 2.000 kuna izvan provedenog natječaja, na isti način kao i prošle godine, kada je projekt dobio 3.000 kuna, no niti prošle godine projekt nismo razmatrali prema kriteriju manifestacije

– pojasnio je direktor TZO Bol. Napominje da ravnateljica knjižnice nije od njega zahtijevala nikakvo posebno obrazloženje.

Možda bi ubuduće bilo korisno prilikom objave ovog natječaja detaljno definirati što je manifestacija, a što manifestacija nije, te tko se zapravo može prijaviti na ovaj natječaj, da se ne bi događale zabune i različita tumačenja.