Rijetkost je, a i veliki ponos i čast za obitelj, da Veliki križ kao i ženski križ Golubicu mogu ponijeti dva člana iz iste obitelji. Upravo se ove godine događa ta podudarnost – veliki križ na Veli petak ponijet će Šime Garbajs, a ženski križ Golubicu njegova sestra Maria Garbajs

Šime je jučer na Veliki ponedjeljak prvi put uzeo u ruke križ kojeg će na Veliki petak nositi prvo na jutarnjoj procesiji Priko poja, a onda i navečer u procesiji sa svećenstvom. 

Bolski crkovinar Lovre Karmelić jučer je nakon mise u Župnoj crkvi uz pomoć Andra Jugovića davao Šimi upute kako treba nositi križ koji je težak 19 kg i visok 3 metra. 

Šime Garbajs (27), po majci je Boljanin, a nakon studija u Ljubljani vratio se u Bol da bi se priključio privatnom poslu svojih roditelja, Leone i Tomaža. Majka Leona zapisala je  Šimu i Mariju za nošenje križa još prije 19 godina. U bolskoj župi Šime je  9 godina bio ministrant i neko vrijeme vođa ministranata, a uvijek je ostao spreman pomoći u crkvi kad je zatrebalo. 

Njegova sestra Maria, studentica Međunarodnih odnosa u Ljubljani, zbog svojih obveza na fakultetu dolazi u Bol  na Veliki četvrtak, kada će i ona prvi put uzeti u ruke Golubicu, ženski križ. 

Šimina i Marijina majka, Leona rođ. Barhanović, ženski križ Golubicu nosila je već dva puta, a posljednji put 5. travnja 2012. godine. 

Obiteljsku  povezanost s crkvom potvrđuje i njihov nono Dule. Leonin otac Duško Šimun Barhanović, u Bolu poznat kao Dule, 60-tih godina prošlog stoljeća vozio je fratarski brod Veritas, vozio je potrebštine iz Splita, prevozio svećenike i biskupa do Hvara. Potom je od dominikanaca kupio brod i njime počeo prevozit turiste. Duško Šimun Dule bio je veliki prijatelj dominikanaca. 

O posebnoj pripremi i časti koju proživljava svaki križonoša bolskog Velikog petka kao i cijela njegova obitelj, pisali smo na našem portalu prošle godine:

Križonoše – čuvajte nam križ, Križu – čuvaj nam križonoše!
“Ženski križ” Golubicu na Veli petak nosit će Ana Maria Psenner Fajka
Priko poja- pučka procesija tišine i pokore
[FOTO] Priko poja

Brojne bolske obitelji križonoša znaju taj osjećaj pripreme, iščekivanja Velikog petka i nošenja velikoga križa u procesiji.

Križonoši križ možda ide u ruke i na rame, ali obitelji je u glavi, u duši, a i štumku / a štumak je bome puno više od želuca i zna kako boli grč brige.

Želimo svu sreću i snagu Šimi, mami Leoni i cijeloj obitelji, dragoj Mariji koja nosi golubicu i svima znanima i neznanima s drugim križevima kao i  onima kojima su križevi skriveni.