Izvor: IKA

Hrvatska dominikanska provincija donijela je odluke o premještajima svojih redovnika u samostanu Svete Marije Milosne u Bolu na otoku Braču.

U skladu s redovitim premještajima fr. Damir Šokić, prior bolskoga dominikanskoga samostana, odlazi iz Bola u samostan Svetoga Jeronima u Rijeci, gdje će vršiti službu učitelja novaka. Fr. Šokić oprostio se od vjernika u Bolu misom koju je slavio u nedjelju, 23. kolovoza, u samostanskoj crkvi. Samostan u Bolu napustit će nakon 12 godina. Prvih 9 godina bio je župnik tamošnje župe sv. Ivana Krstitelja, a posljednje 3 godine starješina samostana.

Župnik župe u Bolu, dominikanac fr. Mirko Jagnjić također je obuhvaćen premještajima Hrvatske dominikanske provincije. Iz Bola odlazi u samostan Sv. Petra mučenika u Staromu Gradu na otoku Hvaru. Fr. Jagnjić župnikom u Bolu imenovan je 2017. godine, a osim toga, župničku službu obnašao je i u obližnjoj Murvici te župi sv. Nikole biskupa u Gornjemu Humcu.

U samostan u Bolu dolazi fr. Mihael Mario Tolj, dosadašnji župnik župe sv. Križa u Gružu – Dubrovnik, koji će vršiti službu župnika u bolskoj župi sv. Ivana Krstitelja, zatim u župi Bezgrješnoga Začeća u Murvici te upravitelja župe sv. Nikole biskupa u Gornjemu Humcu. Osim njega u bolski samostan dolazi i fr. Reginald Biklić koji će u spomenutim župama vršiti službu župnoga vikara. Nove službe redovnici bi trebali preuzeti početkom rujna.

Na području Hvarske biskupije djeluju dva dominikanska samostana. Uz samostan Sv. Marije Milosne u Bolu iz 1475. godine, dominikanci imaju i samostan Sv. Petra mučenika u Starom Gradu koji je utemeljen 1481. godine.

Epidemiološke mjere u crkvama – pismo bračkog dekana

Dragi župljani i župljanke bračkih župa, cijenjeni gosti i turisti,

Nove odluke mjerodavnih državnih službi, koje su jučer, četvrtak 27.8., stupile na snagu, obavezuju nas na spriječavanje širenja zaraze koronavirusa na području Splitsko-dalmatinske županije.

Stoga, kad je riječ o svetim misama i drugim obredima, osnovno je sljedeće:

u crkvi se tijekom obreda moraju nositi maske i održavati fizička distanca od 2 metra, a pri ulasku treba dezinficirati ruke.

I nadalje vrijedi preporuka: osobe koje spadaju u rizičnu skupinu neka se suzdrže od dolaska na misu, nadasve oni koji sumnjaju da su bili u kontaktu s nekim tko bi mogao biti zaražen ili osijećaju neke od teškoća koje bi mogle uzrokovati COVID-19.

Poštivajući navedeno, kao i ostale jučer donesene odredbe, dužni smo u duhu vjere i razuma, doprinijeti sprječavanju zaraze i zaštiti zdravlja.

S vjerom u Boga, čuvajnmo jedni druge!

don Ivica Huljev, brački dekan