Tekst: Sandro Vrbanus | Izvor: Bug.hr

Tema o kojoj je lani bilo mnogo riječi, ukidanje pomicanja sata na ljetno i zimsko računanje vremena dva puta godišnje u Europskoj uniji, mogla bi uskoro biti zaključena. Naime, Odbor za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) Europskog parlamenta jučer je usvojio mišljenje o prijedlogu direktive koja se tiče pomicanja sata.

Nakon što je lani Europska komisija predložila da se praksa ljetnog i zimskog računanja vremena ukine najkasnije ove godine, Vijeće ministara prometa i telekomunikacija izrazilo je svoju zabrinutost oko spremnosti država članica da se u tako kratkom roku prilagode na ovu promjenu, te zatražilo odgodu ukidanja pomicanja sata barem do 2021. godine. Sada je postignut kompromis pa je, na prijedlog hrvatskog zastupnika Davora Škrleca, usvojen prijedlog da se posljednja promjena računanja vremena obavi u ožujku 2020. godine.

Zbog niza potencijalnih problema dužim bi se vremenom provedbe trebali smanjiti rizici. Direktiva bi se trebala primjenjivati od 1. travnja 2020. pa bi posljednje razdoblje ljetnog računanja vremena trebalo u svakoj državi članici započeti 31. ožujka 2020.

izjavio je Škrlec.

Do tada će države članice EU pregovarati o vremenskim zonama i trajnom prihvaćanju ljetnog ili zimskog vremena, vodeći računa o tome da vremenska razlika među susjednim državama ne prelazi jedan sat.

Zanimljivo, država koja će u vrijeme prelaska na jedinstveno vrijeme predsjedati Vijećem EU imat će ulogu koordinatora kad je riječ o ovim dogovorima. Prihvati li Europski parlament sljedećeg mjeseca ovaj najnoviji prijedlog Odbora za industriju, istraživanje i energetiku, u prvoj polovici 2020. godine za uspostavu koordinacijskog mehanizma bit će zadužena – Hrvatska.